Wat kost een maand wonen in Chiang Mai? - Mevrouw Nomad
759
post-template-default,single,single-post,postid-759,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Wat kost een maand wonen in Chiang Mai?

In deze blog wil ik jullie graag meenemen in ons maandelijkse uitgavenpatroon. Dit is een globaal overzicht. Voor een meer specifieker overzicht van onze uitgaven per maand komt binnenkort een artikel online.

Onderstaande kosten zijn gebaseerd op twee personen.

Op het moment van schrijven zijn wij nog maar twee maanden in Thailand. Ons voornemen is om onderstaande kosten drastisch naar beneden te brengen. Hoe wij dit gaan doen en of het überhaupt gaat lukken lees je over een tijdje. Hou het in de gaten 😉

Appartement in Chiang Mai

THB 23.000 (€ 601,-)

Dit is onze huur voor de gehele maand. Het mag duidelijk zijn dat dit de hoogste uitgaven zijn van de maand. Tijdens het plannen van onze tijd in Chiang Mai hebben wij onszelf een budget gegeven van ฿25.000 (€ 653) per maand. Hier zijn wij, na wat onderhandelen, ruimschoots binnen gebleven maar weet dat er voor ieder budget iets te vinden is. Voor bovenstaand bedrag hebben wij een 1-kamer appartement van 45m2. In het gebouw zit tevens een zwembad, sauna, kleine fitnessruimte en bibliotheek waar je ongestoord kunt werken. Het is een zeer nieuw gebouw, houdt er rekening mee dat nieuwe gebouwen vaak duurder zijn dan oudere. Maar daarnaast heb je vaak in een oud gebouw weer geen faciliteiten zoals een zwembad of fitnessruimte.

Voor meer informatie over het vinden van een appartement in Chiang Mai, lees mijn artikel: Op zoek naar een appartement in Chiang Mai.
In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor het vinden van een geschikt appartement.

play-condo

Vaste rekeningen

THB 2500 (€ 65,-)

Elke maand betalen wij voor elektriciteit, water en wifi. Deze rekeningen liggen dan in ons postvakje en kunnen wij gaan betalen bij de 7/11 of de receptie. De kosten voor water, elektriciteit en wifi is ook voor elk appartement weer verschillend. Sommige complexen bieden water gratis aan, hetzelfde voor wifi. De regering berekend een vast bedrag voor elektriciteit (rond de ฿3,5 – €0,09 per unit) maar meestal berekenen appartementencomplexen hun eigen tarief. Deze tarieven verschillen van ฿5 tot ฿8 (€0,13 – €0,21) per unit. Gemiddeld betalen wij maandelijks ฿1500 (€39) voor elektriciteit, ervan uitgaande dat de airco bijna 24 uur per dag aan staat (zonder airco kunnen wij niet slapen). Ons complex rekent overheidstarief.
Voor water wordt meestal tussen de ฿25 en ฿35 (€0,65 – €0,91) per unit gerekend alhoewel sommige ook vaste prijzen hanteren. Hierbij moet je denken aan ฿200 (€5,22) per persoon per maand of ฿200 per kamer. Gemiddeld betalen wij maandelijks ฿300 (€7,83) voor water, ervan uitgaande dat wij dagelijks douchen en zelf een wasmachine hebben. Ons appartementencomplex rekent ฿30 per unit (€0,78).
Voor wifi betalen wij ฿700 per maand (€18,28). Met ons eigen netwerk weten we zeker dat we dit met niemand hoeven te delen en kunnen met een gerust hart Netflix kijken.

Omdat wij nog maar een kleine twee maanden, waarvan 1 volledige maand, in dit appartement verblijven zijn de gemiddelden nog niet heel specifiek.

rekeningen

Uit eten & drinken

THB 10.000 (Euro € 261,-)

Voor wat betreft het diner eten wij dagelijks buiten de deur, een uitzondering daargelaten. Tijdens het avondeten drinken wij vaak een soft drink of fruit juice. Eten buiten de deur kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Zo kun je bij veel eetstalletjes al voor ฿40, omgerekend iets meer dan €1, een maaltijd krijgen. En bij sommige krijg je er zelfs een glas water bij. Maar wil je net iets meer of luxer dan is the sky the limit. Je kan eigenlijk niet voordeliger zelf koken dan buiten de deur eten. Mits je natuurlijk elke avond bij een duur restaurant gaat eten. Wij eten bijna altijd lokaal en zijn dan vaak rond de ฿120 tot ฿150 (€3,14 – €3,93), kwijt met z’n tweeën. Je betrapt jezelf erop dat je toch nog vaak een lekker stukje (vegetarisch) vlees erbij haalt.
In bovenstaand genoemd gemiddelde heb ik tevens al het drinken berekend.

Gemiddelde kosten diner:

 • lokaal eten, ‘streetfood’: ฿50 per gerecht ~ €1,30
 • Thais restaurant: ฿100 per gerecht ~ €2,60
 • westers restaurant: ฿200 per gerecht ~ €5,22

 

Drinken:

 • koffie/thee, stalletje: ฿35 ~ €0,91
 • smoothies, stalletje: ฿40 ~ €1,04
 • cola, supermarkt: ฿13 ~ €0,34
 • cola, restaurant: ฿25 ~ €0,65
 • water, supermarkt: 6 liter voor ฿40 ~ €1,04
 • water, navullen: 7,5 liter voor ฿6 ~ €0,15
 • bier klein, supermarkt: ฿34 ~ €0,89
 • bier, restaurant: ฿60 ~ €1,57

 

smoothies

Boodschappen

THB 11.000 (€ 287,-)

Ontbijt en lunch bereiden we zelf, hiervoor halen wij boodschappen en laten wij brood en toebehoren bezorgen. Het kopen van westerse producten is helaas niet zo voordelig als het kopen van een noedelsoep op de hoek van de straat. Maar ik voel er niet zoveel voor om 3x per dag rijst of noedels te eten. Voor je westerse producten betaal je over het algemeen ook westerse prijzen. Het overgrote gedeelte van de dag drinken wij water en thee. Het water vullen we bij een vulpunt in de stad wat erg voordelig is, zie hierboven.

Voor meer informatie over de kosten van boodschappen post ik binnenkort nog een apart artikel. In dit artikel laat ik precies zien wat wij waarvoor betalen en welke supermarkt het voordeligst is.

boodschappen

Vervoer

THB 400 (€ 10,-)

Met de aanschaf van 2 nieuwe fietsen zijn wij niet (meer) afhankelijk van transport en geven wij dus eigenlijk geen geld meer uit aan vervoer. Daarnaast doet een goede locatie ook al wonderen. Als je ergens woont waar alles binnen loopafstand van elkaar ligt heb je ook bijna geen vervoer nodig. Daarnaast kun je gemakkelijk met een tuktuk of songtaew (gedeelde truck) van A naar B komen. Onderhandelen moet je niet vergeten te doen. Voor een gemiddelde uitgave van vervoer ben ik uitgegaan van 10 ritjes met een songtaew door de stad. Om je verder voor te bereiden vermeld ik onderstaande kosten zodat je weet wat je kunt verwachten.

 • Tuktuk rit: ฿100 ~ €2,60
 • Songtaew rit: ฿20 ~ €0,52
 • Taxi stad-vliegveld: ฿150 ~ €3,93
 • Nieuwe fiets: ฿3.500 gemiddeld ~ €91

 

Tuktuk in Bangkok

Telefoonkosten

THB 500 (€13,-)

Er zijn een aantal providers met speciale simkaart pakketten voor toeristen, allemaal komen ze bijna op hetzelfde neer. Bij aankomst in Chiang Mai hebben wij een 30-daags simkaartpakket met internetbundel aangeschaft zodat we in ieder geval zeker waren van internet op de momenten dat we het nodig hadden. Zo konden we gemakkelijk dingen opzoeken als we onderweg waren en even appen terwijl we zaten te wachten op het vliegveld bijvoorbeeld. In het ergste geval zou dit onze uitvalsbasis worden om via een gedeelde hotspot mee te gaan werken. Maar het internet in ons appartement blijkt zo goed te zijn dat het daarvoor in ieder geval niet nodig is. Voor ฿500 hadden we 4GB aan data en ฿70 aan beltegoed. Na deze 30 dagen kun je de simkaart nog steeds blijven gebruiken maar kun je opwaarderen voor meer data en beltegoed.

telefoonkosten

Ontspanning

THB 2.500 (€ 65,-)

Zo op het eerste gezicht klinkt het misschien een beetje vreemd om kosten te hebben voor ontspanning. Maar wat ik hiermee bedoel is, dat naast het werken er ook tijd is om leuke dingen te doen. Zo gaan we elke week naar de bioscoop, woensdag is filmdag :-), en gaan we zeker 1x in de week zeker even de hort op. En dat hoeft niet altijd geld te kosten, zoals door de stad fietsen of een markt bezoeken. Maar ook houden wij allebei erg van het krijgen van massages dus die reken ik hier ook bij. Als wij elke week naar de bioscoop gaan en een massage zullen nemen dan zij wij op z’n minst bovenstaand bedrag per maand kwijt.

 • Massage: gemiddeld ฿200 voor 1 uur ~ €5,23
 • Bioscoop: ฿100 op woensdag ~ €2,62, anders vanaf ฿150 ~ €3,93

 

massage-tafel

Sporten

THB 2.700 (€ 70,-)

Er is een erg grote keuze aan sportscholen in Chiang Mai. Je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Over het algemeen vind ik de prijzen van de sportscholen erg tegenvallen. Je bent al gauw meer kwijt dan gemiddeld in Nederland, en dan is de kwaliteit nog niet eens altijd even goed. De sportschool die ik heb uitgekozen zit in het Maya shopping center en is vrij nieuw en voorzien van de meest fancy apparatuur. Ik heb er een abonnement voor 2 maanden afgesloten omdat ik daarna wil beslissen of ik er wil blijven of toch naar een andere, voornamelijk goedkopere, sportschool wil overgaan.

sporten

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie