Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering? - Mevrouw Nomad
794
post-template-default,single,single-post,postid-794,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering en waarvoor heb je deze nodig?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluit je af wanneer je een maandelijks inkomen wilt blijven ontvangen op het moment dat je niet of verminderd in staat bent om te werken. Als het ware verzeker je het inkomen dat je normaal gesproken zou ontvangen als je wel werkzaam bent. Het kan tenslotte voorkomen dat je langdurig ziek wordt of helemaal niet meer in staat bent om te werken waardoor je geen inkomsten meer kunt genereren.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt vaak afgesloten als je werkzaam bent als freelancer of zzp-er. Als in je in loondienst werkt wordt dit (beperkt) voor je geregeld. Met beperkt bedoel ik te zeggen dat werkgevers steeds kariger worden als het gaat om dergelijke verzekeringen en het afsluiten daarvan. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat mijn laatste dienstverband in loondienst een clausule bevatte waarin werd aangegeven dat de werkgever slechts verplicht was om mij maximaal twee jaar door te betalen bij arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte. Na die twee jaar zou je terechtkomen in de molen van de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) van de Nederlandse Staat. Twee jaar is nog een erg schappelijke en redelijk lange periode maar als je eenmaal in die situatie zit gaat zo’n periode veel te snel voorbij zonder dat je volledig gere-integreerd bent.

Toen ik, in 2013, zelf begon met freelancen heb ik er bewust voor gekozen om een AOV (Reaal) af te sluiten. Afgezien van de hoge kosten voor een AOV ben ik mij er wel bewust van dat een ongeluk in een klein hoekje zit waardoor je wellicht voor de rest van je leven niet meer je werkzaamheden zou uit kunnen voeren. Dat klinkt nu wel erg heftig, zeker omdat ik, net als ongetwijfeld veel andere, mij dat op dit moment totaal niet kan voorstellen maar ik weet dat ik er verstandig aan doe mijn ogen daarvoor niet te sluiten.

De prijs van een AOV ligt overigens tussen de 100 en 500 Euro per maand. Dat er zo’n groot verschil zit in de prijzen heeft alles te maken met een aantal variabelen die je zelf bepaald. Enkele variabelen heb ik hier beschreven:

  • Je eigen leeftijd – Hoe jonger je bent, hoe goedkoper je premie. Het omslagpunt ligt ongeveer bij 40 jaar. Vanaf 40 jaar betaal je de volle pond.
  • Voor welk percentage wil je afsluiten – Als je arbeidsongeschikt raakt zal je dat altijd voor een bepaald percentage worden. Het percentage dat je kan verzekeren ligt tussen de 25 en 75 procent.
  • Wil je passend werk aannemen – Als je bijvoorbeeld voor 25 procent arbeidsongeschikt bent heb je de mogelijkheid om ander passend werk uit te voeren.
  • Voor welk dagbedrag wil je jezelf verzekeren – Hoeveel geld heb je elke maand nodig om jezelf (en je gezin of familie) te onderhouden.
  • Na welk termijn wil je het eerste dagbedrag ontvangen – Hierbij heb je de keuze om dit al na 2 weken plaats te laten vinden of pas na 1 jaar. Als je een goede eigen buffer hebt opgebouwd kan je de periode uitstellen zodat je minder premie hoeft te betalen. Heb je nog niet zoveel opgebouwd dan kun je deze periode korter zetten.
  • Tot wanneer wil je doorbetaald worden – Standaard krijg je tot je 65ste doorbetaald maar desgewenst kan dit opgewaardeerd worden naar 67 jaar.

 

Uitbesteden of zelf regelen?

Aan de hand van jouw eisen en wensen kan je zelf gaan shoppen bij verzekeraars of dit uitbesteden aan een tussenpersoon. Zelf heb ik er destijds voor gekozen om een tussenpersoon in te schakelen. Op aanraden van een collega freelancer ben ik in gesprek gegaan met AJP-Assurantiën. Zij zitten in Meppel en gelijk vanaf de eerste intake was er een klik die mij het nodige vertrouwen gaf dit uit handen te geven. Ook kwam ik er tijdens deze intake achter dat ik zelf veel te weinig kennis heb van deze materie. Het leek mij slimmer om dit uit handen te geven in plaats van hierop te besparen door het zelf allemaal uit te zoeken.

Tot zover mijn inleidende verhaal over wat eigenlijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering is en waarvoor je deze gebruikt. In een volgend artikel ga ik in op welke AOV mogelijkheden er zijn als je besluit een digitale nomade te ‘worden’!

Meneer Nomad
meneer@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie