Visum verlengen in Thailand - Mevrouw Nomad
1013
post-template-default,single,single-post,postid-1013,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Visum verlengen in Thailand

Grote kans dat als je een tijdje in Thailand verblijft, je hier eigenlijk veel langer wilt blijven. Dat kan! Door heel gemakkelijk je visum te laten verlengen. Hoe dat werkt en waar je dit kunt doen lees je hier.

Visum verlengen

Het maakt niet uit met wat voor visum je Thailand binnenkomt. Je hebt altijd nog de mogelijkheid je visum ter plekke te verlengen met eenmalig 30 dagen. Zo ook voor degene die zonder visum het land binnenkomen, de zogenaamde visumvrije entree.

Het visum verlengen doe je bij een immigratiekantoor. Ik heb dit een paar weken terug gedaan bij het kantoor in Chiang Mai. De kosten voor de verlenging waren hier ฿1.900 ~ €50.

Wanneer verlengen?

Je kunt je visum op elk gewenst moment verlengen, maar doe dit uiteraard wel voordat deze verloopt. Hierna heb je namelijk niet meer de mogelijkheid om te verlengen. Zodra je het land binnenkomt krijg je een stempel met daarop de datum tot wanneer je mag blijven, zie de foto hieronder.

TIP: wacht niet tot het laatste moment met verlengen, doe dit tenminste 1 of 2 dagen voor het verlopen van je visum. Zo heb je nog enigszins speling mocht er ineens een feestdag tussen vallen of je wordt weggestuurd in verband met grote drukte (je zal niet de eerste zijn). In Thailand weet je het tenslotte maar nooit.

De 30 dagen verlenging wordt achter je toegestane aantal dagen geplakt. Dus mag je, door middel van je visum, 60 dagen blijven, dan gaan de 30 dagen na deze periode in. Zo heb je dus altijd 90 dagen toegang tot het land, ook al verleng je gelijk al in de eerste week van aankomst.

Blijf je langer zonder geldig visum, dan krijg je een boete van ฿500 ~ €13 per dag dat je langer blijft. Ook al klinkt dit misschien aanlokkelijk, doe het niet! Er zit een maximum aan deze dagen en je riskeert zelfs een gevangenisstraf.

Stempel bij binnenkomst

Stempel bij binnenkomst

 

Wat heb je nodig voor je verlenging?

Als je van plan bent je visum te verlengen, neem dan het volgende mee naar de immigratie:

  • paspoort met je geldige visum
  • kopie paspoort (fotopagina)
  • kopie visum pagina
  • kopie departure card TM.6 (heb je gekregen bij binnenkomst)
  • kopie van je laatste stempel van binnenkomst
  • TM.7 formulier – Application for Extension of Temporary Stay in the Kingdom
  • pasfoto 4x6cm
  • 1.900 baht

 

Zorg ervoor dat je alle kopieën ondertekend met je handtekening. En neem een pen mee, je zult altijd zien dat de pennen ver te zoeken zijn net wanneer jij deze nodig hebt.

Het geld hoef je niet gepast mee te nemen, wisselgeld krijg je terug na ontvangst van je visum. En ook het TM.7 formulier hoef je niet perse van tevoren in te vullen. Ze zijn ook beschikbaar bij het kantoor, hier kun je deze ook nog invullen.

Naast bovenstaande documenten moet je ook nog een soort van contact formulier invullen. Deze ligt bij het kantoor. Het is redelijk nieuw dat dit formulier ingevuld moet worden. Vandaar dat ik hier ook nog geen download van kan geven. Mocht je het formulier niet kunnen vinden dan zal één van de medewerkers je deze ongetwijfeld overhandigen. Zelf vind ik de informatie die je op dit formulier moet invullen nogal overeenkomen met de informatie van het TM.7 formulier. En ik hoorde dit wel meer om mij heen. Het gaat er simpelweg om dat ze nog meer van je willen weten dan dat ze al doen. Zo vragen ze bijvoorbeeld naar je Facebook profiel en contactpersoon in geval van nood.

visum-verlengen-papieren

Immigratie kantoor in Chiang Mai

Je kunt alleen je visum verlenging regelen bij het immigratie kantoor in de Promenada Mall. Het kantoor is open op doordeweekse dagen van 8:30 tot 16:30 uur. In het weekend en op feestdagen is het gesloten.

Het kantoor is gelegen op de begane grond van het shopping complex aan de voorzijde van het gebouw, onder de Tom N Toms.

visum-verlengen-locatie

Een paar winkels links van het immigratie kantoor vind je een winkel waar je zowel fotokopieën als pasfoto’s kunt laten maken. Voor het geval je deze vergeten bent.
Ook staan er een aantal koffietentjes naast het kantoor. Er is goed ingespeeld op eventuele drukte rondom de immigratie.

Ik ging per songthaew (rode truck) naar het immigratiekantoor. Rond 8:30 uur ging ik weg en een dik kwartier later kwam ik aan bij Promenada. Vanaf het Maya shopping complex kostte mij dit ฿120 ~ €3,13 om er te komen. Aan de voorkant van Promenada staan een aantal songthaew’s waarmee je ook weer terug kunt. Waarschijnlijk moet je wel even wachten op meer passagiers om een betere prijs te krijgen of waarvoor hij überhaupt pas wil gaan rijden.

visum-verlengen-chiang-mai

Visum verlenging – de procedure

Er gaan verschillende verhalen de ronde over wanneer je het beste naar het immigratiekantoor kunt gaan. Zo zegt de één dat je er het beste zo vroeg mogelijk kunt zijn waar een ander zegt dat het beter is om in de middag te gaan. Hoe dan ook, ik kan jullie het beste vertellen over mijn ervaringen.

Ik kwam rond kwart voor 9 aan. Tegen deze tijd stonden er al ontzettend veel mensen en waren er twee rijen gevormd. Omdat ik van een andere kant aan kwam lopen wist ik niet goed of ik nou in de rij moest gaan staan of dat ik gelijk met mijn pakket naar een tafel moest lopen. Ik besloot wat rond te lopen en dan te beslissen. Bij de twee rijen zag ik twee borden staan, echter kon ik één bord niet helemaal goed lezen. Omdat ik nogal gemakkelijk heen en weer kon lopen besloot ik maar gewoon naar de medewerkster achter de tafel te gaan. Hier kwam ik erachter dat ik nog een formulier met persoonlijke gegevens moest invullen.

visum-verlengen-procedure

Na het invullen van dit laatste formulier pakte ik mijn stapel papieren bij elkaar en overhandigde ik dit aan de dame. Zij keek alles vluchtig door, niette het aan elkaar, inclusief het geld, en vertelde mij dat ik moest wachten. Het was inmiddels 10 voor 9 geweest. Ik liep het kantoor binnen en nam plaats op een stoel.

Binnen het kantoor zijn er verschillende balies welke een type visum representeren. Al snel kom ik erachter dat ik hoor bij de balie ‘Tourist visa’. Na een tijdje word je opgeroepen en moet je naar voren komen. Luister goed want Nederlandse namen worden natuurlijk iets anders uitgesproken met een Thais accent. Je neemt dan plaats voor een soort van webcam. Je hele aanvraagpakket moet je vasthouden voor de camera en dan wordt er een foto van je gemaakt. Vervolgens neem je weer plaats in de wachtruimte. Een paar minuten word je weer opgeroepen en krijg je je paspoort, een bewijs van betaling en wisselgeld overhandigd. Kijk voordat je wegloopt of je daadwerkelijk een 30 dagen verlenging hebt gekregen.

Van tevoren had ik mij erg druk gemaakt over het verlengen van mijn visum. Ik was bang dat het mij de hele dag zou gaan duren. maar niets is minder waar. In een tijdsbestek van 35 minuten had ik mijn aanvraag ingediend en was mijn 30 dagen verlenging geregeld.

Ik mag blijven tot 4 december :-)

Ik mag blijven tot 4 december 🙂

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie