Stappenplan - Reisverzekering voor digitale nomaden of wereldreizigers - Mevrouw Nomad
1040
post-template-default,single,single-post,postid-1040,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Stappenplan – Reisverzekering voor digitale nomaden of wereldreizigers

Voordat je een reisverzekering kunt kiezen is het belangrijk duidelijk te hebben wat je precies nodig hebt. Hoe zit het met je zorgverzekering bijvoorbeeld? Om dit te kunnen achterhalen geef ik je graag meer handvatten in de vorm van een stappenplan.

Jouw persoonlijke situatie

Allereerst is het van belang jouw persoonlijke situatie duidelijk te hebben. Ga je enkel reizen voor lange tijd? Voor hoe lang ga je reizen? Ben je van plan te werken tijdens je reis? Of ga je misschien wel studeren in het buitenland? Blijf je ingeschreven in Nederland? Of heb je de mogelijkheid je zorgverzekering stop te zetten?

Voordat je verder gaat is het belangrijk dit te weten*.
Ga je voor langer dan 8 maanden weg uit Nederland, dan ben je verplicht je uit te schrijven bij de gemeente, oftewel de GBA. Voor je zorgverzekering geldt in principe dat je premie blijft betalen indien je korter dan 3 jaar op reis gaat. Wel is het alsnog mogelijk je zorgverzekering eerder op te zeggen. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden, deze kun je hier nalezen. Ook kun je hier lezen hoe dit werkt als je 3 maanden of langer in het buitenland gaat werken.

Ook al heb je de mogelijkheid om je zorgverzekering stop te zetten, dit is niet altijd financieel  voordeliger. In sommige gevallen is het namelijk voordeliger om in Nederland zorgpremie te blijven betalen. Waag er een telefoontje aan bij je zorgverzekering en een paar premie berekeningen van verzekeraars voordat je een beslissing neemt.

Het is en blijft sowieso verstandig om, voordat je weggaat, met je zorgverzekering te bellen als je plannen duidelijk zijn. Zo sta je niet voor verrassingen en voldoe je aan de meldingsplicht.

* er zijn zoveel verschillende situaties mogelijk dat zelfs bovengenoemde procedures niet altijd opgaan en er andere ‘regels’ worden gehanteerd. Zo zijn er namelijk ook situaties mogelijk waarin je geen Nederlandse zorgverzekering meer mag hebben bij een kort verblijf in het buitenland.

Stappenplan

Om een juiste reisverzekering uit te kunnen kiezen maar ook ter voorbereiding op je reis heb ik onderstaand stappenplan opgesteld.

 • Bepaal je situatie
  • Reizen in het buitenland
  • ‘Wonen’ in het buitenland
  • Werken in het buitenland
 • Kijk op de site van het zorginstituut naar welke situatie op jou van toepassing is. Vervolgens worden je vervolgstappen verklaard
  • Uitkomst: wel of geen zorgverzekering aanhouden
 • Zorgverzekering opzeggen / zorgverzekering inlichten over je plannen
 • Bepaal de wensen voor je reisverzekering
  • Inclusief zorgverzekering
  • Exclusief zorgverzekering
 • Doe een vergelijkend warenonderzoek van verschillende reisverzekeraars en sluit de meest passende af
 • De sociale verzekeringsbank geeft je meer informatie over je pensioen of uitkering bij het wonen of werken in het buitenland. Ook voor als je dit (nog) niet krijgt maar wel voor lange tijd naar het buitenland gaat.
 • Indien van toepassing: vanaf 5 dagen voor vertrek je uitschrijving bij de GBA regelen
 • Bekijk de website van de Rijksoverheid. Zij geven de nodige informatie, advies en tips over reizen, wonen en werken in het buitenland

 

Bron: Independer

Bron: Independer

 

Als student in het buitenland

Wanneer je van plan bent te studeren of stage te lopen in het buitenland, dan ben je verplicht je zorgverzekering aan te houden in Nederland. Zie hier de criteria. Blijf je binnen de EU dan kun je een European Health Insurance Card aanvragen. Hiermee word je in het land van jouw keuze behandeld alsof je een lokale zorgverzekering hebt.

Wel is het verstandig na te lopen wat je zorgverzekering precies vergoed tijdens je tijd in het buitenland. Is dit niet voldoende dan kun je overwegen om medische kosten bij te verzekeren op een reisverzekering.

Aanvullende modules kiezen

Afhankelijk van hoe je bij andere verzekeringen verzekerd bent kun je aanvullende modules op je reisverzekering afsluiten. Wat ga je precies doen tijdens je reis en wat heb je hiervoor nodig.

Ga je duiken? Dan heb je hiervoor de dekking onderwatersport nodig.
Medische kosten in het buitenland niet voldoende gedekt door je zorgverzekering? Sluit dit dan extra af bij je reisverzekering.
Langer dan 60 dagen op reis? Zorg dan dat je reisverzekering een reisduur voor langer dan 60 dagen dekt.
Bagage verzekeren tegen diefstal, schade en verlies? Vaak worden er verschillende pakketten gehanteerd met verschillende vergoedingen. Beslis welke dekking het meest rendabel is voor jou om weer nieuwe goederen aan te kunnen schaffen.
Annulering. Vanuit je reisverzekering ben je vaak al verzekerd voor een terugkomst naar Nederland in verband met overlijden of ziekte van naaste familie. Wil je vergoeding bij annulering voordat je reis überhaupt is begonnen of vergoeding van de niet-genoten reisdagen bij annulering tijdens de reis, dan dien je deze module af te sluiten.

Conclusie

Er is een aantal situaties mogelijk.

 • Ingeschreven in Nederland met Nederlandse zorgverzekering
 • Ingeschreven in Nederland zonder Nederlandse zorgverzekering
 • Uitgeschreven in Nederland met Nederlandse zorgverzekering
 • Uitgeschreven in Nederland zonder Nederlandse zorgverzekering

 

Het maakt niet uit of je nu als digitale nomade of als ‘gewone’ reiziger uit Nederland vertrekt. Zolang je nog ingeschreven staat in Nederland kun je voor een Nederlandse reisverzekeraar kiezen. Er zijn dan zowel mogelijkheden voor een extra vergoeding van medische kosten of een vervanging van een zorgverzekering. Voor een vergelijking van een aantal reisverzekeringen, klik hier.

Sta je niet meer ingeschreven in Nederland, dan volstaat een wereldreisverzekering waarbij je eventueel ook je zorgverzekering kunt opnemen. Voor een vergelijking van een aantal van deze, klik hier.

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie