Review Monk Chat - 2 daagse meditatie retraite Chiang Mai - Mevrouw Nomad
955
post-template-default,single,single-post,postid-955,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Review Monk Chat – 2 daagse meditatie retraite Chiang Mai

Overweeg je om naar een meditatie retraite te gaan in Thailand? Ik geef je graag meer informatie over het programma van Monk Chat in Chiang Mai. Er worden twee cursussen aangeboden, 1 dag en 2 dagen meditatie. Zelf heb ik de 2-daagse cursus gedaan. Hierover zal ik dan ook meer vertellen.

Het 2-daagse programma van Monk Chat is goed opgezet en voornamelijk een goed begin voor diegene die nog nooit eerder aan meditatie hebben gedaan of naar een retraite zijn geweest.

Een reservering dien je van tevoren te maken. Dit kan zowel via de telefoon, website, e-mail of door er langs te gaan. Vervolgens krijg je een bevestiging (krijg je die niet na aanmelding op de website, dan nog even een e-mail sturen) en kan de retraite beginnen.

Elke dinsdag start er een 2-daagse cursus. Je meld je aan bij de tempel ‘Wat Suan Dok’. Er is een registratiekantoor van Monk Chat waar de rest zich vanzelf volgt. Je wordt begroet door een monnik en dan krijg je van hem een inschrijfformulier die je dient in te vullen. Bij dit formulier voeg je de kopie van je paspoort en van je visum bij. Ik gaf trouwens alleen maar de kopie van mijn paspoort en er is verder niet gevraagd naar de kopie van mijn visum. Hoe dan ook, beter om beide wel bij je te hebben voor het geval dat.

Vervolgens lever je het formulier in en betaal je voor het transport en eten dat je krijgt deze dagen. Hiervoor betaal je ฿500 ~ €13. Ook kun je hier nog witte kleding kopen als je deze niet zelf hebt meegebracht. Voor ฿300 ~ €7,80 ontvang je dan een simpel wit t-shirt met het logo van het centrum en een zogenaamde witte yoga/meditatiebroek. Hierna krijg je een introductie tot het boeddhisme en meditatie. Wij begonnen deze introductie met een YouTube video waarin een monnik aan het woord is. Vervolgens doet een échte monnik zijn verhaal en neemt ons mee in het boeddhisme en de meditatie. Hij is eveneens onze leraar voor deze dagen.

Het kantoor

Het kantoor

Even later vertrekken we in ‘songtaews’ naar het meditatie centrum. Dit is een rit van ongeveer 40 minuten. Maar dan kom je wel uit in een oase van rust, een groene wereld. Leuk om te weten; het centrum is als het ware gedoneerd door een Thais echtpaar die het hebben opgebouwd. Zij hebben dit programma van Monk Chat mogelijk gemaakt. Inmiddels doen ze dit alweer 16 jaar.

Bij aankomst in het centrum zoek je zelf je kamergenoot uit en ga je samen naar je kamer om je op te frissen en te verkleden. Je bent tenslotte verplicht je de aankomende dagen enkel in witte kleding te vertonen. Tip: koop deze op de Warorot markt in Chiang Mai.

De kamers zijn simpel maar prima voor een nacht. Het bed daarentegen, erg hard! Er is geen lattenbodem maar enkel een harde plank hout waarop je dunne matras ligt. Tip: neem je eigen wc papier mee aangezien dit nergens in de toiletten hangt. En vanzelfsprekend neem je je eigen handdoek en verzorgingsproducten mee.

monk-chat-kamers

Als de bel gaat begint het meditatie programma. Vanaf nu word je aangeraden stil te zijn. Het is nog geen 24 uur dus dit moet vast en zeker zonder al te veel moeite gaan lukken. Tijdens deze eerste samenkomst kom je meer te weten over de verschillende vormen van meditatie en de technieken. Tip: slippers zijn ideaal aangezien je deze vaak aan- en uittrekt. Daarnaast krijg je je eerste ervaring met het samen zingen. Het zingen is een manier om boeddha te groeten. Tot aan het diner oefen je een aantal keer de zittende meditatie.

Tijdens het diner ga je weer eerst samen zingen voordat je kan toehappen. Zingen, nou eigenlijk is het meer het herhalen van zinnen die worden voorgedragen door onze monnik. Het diner bestond uit een pad thai.

Gezang

De avond sluit je af met een intensief programma van meditaties. Aan het einde van deze dag heb je alle vormen van meditatie, liggend, zittend, lopend en staand, gehad. Rond kwart over 9 in de avond waren wij klaar en zochten we onze kamers op. Omdat je er een hele dag vol nieuwe indrukken op hebt zitten is de kans groot dat je moe zult zijn, zelfs al om dit tijdstip. Tip: neem een ooglapje mee als je niet met licht kunt slapen, er schijnt nogal veel licht in de kamer.

Om 5 uur in de ochtend klinkt de gong, tijd om op te staan. De lichten gaan aan en je hebt een half uur om jezelf gereed te maken voor de volgende samenkomst. Na een korte meditatiesessie is het tijd voor iets meer beweging. Dr. Anchalee Gibbins komt hiervoor speciaal naar het centrum om cursisten ‘Wudang Five Animals Qi Gong’ te leren. Dit zijn vijf oefeningen gerelateerd aan vijf dieren. Dit is een Chinese leer welke zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid zal verbeteren en behouden. Zie het als een soort yoga waarbij je je ademhaling en bewegingen onder controle hebt.

Hierna is het tijd voor het offeren van aalmoezen aan de monnik. Je maakt jezelf hierbij bewust van het ‘geven’. In de ochtend gaan monniken namelijk op pad om verschillende offers in ontvangst te nemen van de bevolking. Vervolgens is het tijd voor het ontbijt, na weer een kort gezang. Het ontbijt bestond uit een heldere rijst-groentesoep en toast.

In de middag krijg je veel tijd om zelf aan de slag te gaan met het mediteren. Neem de tijd en als je even pauze nodig hebt, neem deze dan ook. De dag is min of meer aan jezelf. Op het centrum is genoeg water, koffie en thee voor als je daaraan behoefte hebt. Tip: neem een flesje mee zodat je deze elke keer kunt vullen met drinkwater.

Meditatie ruimte

Meditatie ruimte

 

De laatste maaltijd die wordt verzorgd is de lunch. Als lunch was er een heerlijke aardappelcury met rijst en groenten. Niets op aan te merken, heerlijke curry vooral ;-).

Op de tweede dag is er een discussie ingepland. Dit is een moment waarop een ieder kan vertellen over zijn of haar ervaringen tot dusver. Wat voel je, hoe ervaar je het en waar heb je moeite mee. Daarnaast mag je de monnik het hemd van zijn lijf vragen, wat wil je echt weten?

Vergeet voor het einde van de dag geen donatie te doen. Naast de kosten voor vervoer en transport zijn er geen kosten, de cursus draait geheel op donaties. Na het nemen van een groepsfoto is het tijd om je spullen te pakken, weer langzaamaan beginnen met praten en in de truck te stappen om het centrum te verlaten. Best gek, zo ineens ben je ook weer weg. Het ligt er natuurlijk aan met wie je in de truck beland maar grote kans dat je de dagen samen gaat evalueren. Wat vond iedereen ervan? Vast staat dat het een goed opgezet programma is waarin er veel ruimte is om te leren. Een goed opstapje voor échte meditatie retraites (lees: totale afzondering, niet praten, geen telefoons, geen schrijfmateriaal, slechts 2 maaltijden, minimaal 4 tot maximaal 30 dagen).

Hieronder het programma zoals deze is ingericht.

Dag 1: Dinsdag

13.00     Aanmelden bij Wat Suan Dok
13.30     Introductie boeddhisme en meditatie
15.00     Vertrek naar het meditatie centrum
16.45     Oefenen van meditatie
18.00     Diner
19.00     Avondzang en oefenen van meditatie
21.30     Bedtijd

Dag 2: Woensdag               

05.00     Ochtend gong
05.30     Zang, oefening en meditatie
07.00     Offeren van aalmoezen en ontbijt
08.30     Discussie
10.00     Oefenen van meditatie
11.30      Lunch
13.00     Oefenen van meditatie
15.00     Groepsfoto en terug naar Wat Suan Dok

monk-chat-meditation-retreat

Contactgegevens voor Monkchat en retraite

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
2 Reactie's
  • Anniek
    Geplaatst op 22:06h, 04 november Beantwoorden

    Dankjewel voor alle informatie, heel fijn om alles op een rijtje te zien! Ik ga overwegen of ik dit ook wil gaan doen.

Geef een reactie