Over land van Thailand naar Myanmar en vice versa - Mevrouw Nomad
Over land reizen van Thailand naar Myanmar en andersom, is goed mogelijk. Lees verder voor de verschillende mogelijkheden.
1722
post-template-default,single,single-post,postid-1722,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive
Thailand naar Myanmar

Over land van Thailand naar Myanmar en vice versa

Wil je over land gaan reizen van Thailand naar Myanmar dan zou ik zeker even verder lezen. Welke grensovergangen zijn er tussen beide landen en hoe gemakkelijk is het gebruik van de grensovergangen.

Van Thailand naar Myanmar reizen

Officieel zijn er vier Thaise/Myanmarese grenspunten open voor buitenlanders om door te reizen. Daarnaast maakt Thailand het aantrekkelijk voor haar reizigers door een visumvrije reisperiode af te geven voor burgers van vele landen. De duur van deze visumvrije periode hangt alleen wel af vanuit welk land je komt, meestal varieert dit van 14 dagen tot 3 maanden.

Het eenvoudige e-visum systeem van Myanmar is geldig voor reizen door de Thai-Myanmar grenspunten van Mae Sai/Tachileik, Mae Sot/Myawaddy en Ranong/Kawthaung. Voor andere grenspunten moet je een normale papieren visum vooraf aanvragen.

Mae Sot – Myawaddy grensovergang

De Mae Sot/Myawaddy grensovergang is wellicht de meest praktische plek om over te steken als je van Thailand naar Myanmar wilt reizen. Dit vanwege het nabijgelegen belangrijkste vervoersnetwerk van Myanmar en de bezienswaardigheden Mount Kyaiktiyo (de gouden rots), Hpa-an en Mawlamyine.

Mae Sot is de grens aan de Thaise zijde in de Tak provincie. De Myawaddy grens ligt in Myanmar in de Kayin staat.

De paspoort controlepunten zijn gelegen aan weerszijden van de ‘Thai-Myanmar Friendship Bridge’, bij de oversteek van de rivier. Hier zijn afzonderlijke vensters voor buitenlanders, je hoeft dus niet in dezelfde rij als de lokale bevolking te staan. Deze kan namelijk vaak erg lang zijn. De grens ligt op ongeveer een kilometer van het Myawaddy busstation aan de kant van Myanmar en vijf kilometer van Mae Sot stad op de Thaise zijde, meestal zijn er tal van brommertaxi’s aan beide zijden.

Vanaf Mae Sot gaan er dagelijks rechtstreekse vluchten en frequente bussen naar Bangkok en Chiang Mai. Vanaf hier kun je dan gemakkelijk verder reizen naar de grens.
Aan de kant van Myanmar is de nieuwe weg over de bergen van Dawna nu open. Hierdoor hoef je je geen zorgen meer te maken over de kwestie van de oude weg. Dit was namelijk een éénbaansweg met een afwisselend eenrichtingssysteem.

Mae Sai – Tachileik grensovergang

Buitenlanders kunnen tevens oversteken bij de Mae Sai/Tachileik grensovergang. Mae Sai is de grens aan de Thaise zijde in de Chiang Rai provincie. Tachileik is aan de Myanmarese kant in de Shan staat.

Eenmaal aan de kant van Myanmar kun je zonder problemen verder reizen tot Kyaing Tong, ook wel bekend als Keng Tung. Wil je verder over land reizen dan deze stad dan zal je hiervoor een vergunning moeten hebben. Zowel Kyaing Tong als Tachileik hebben een vliegveld met binnenlandse verbindingen naar Mandalay, Yangon en Heho (voor het Inle Lake, Kalaw en Taunggyi).

De economie van Tachileik is gebaseerd op de grensoverschrijdende handel en toerisme. Daarnaast is de Thaise baht hier de belangrijkste munteenheid (niet Myanmar kyat).

Ranong – Kawthaung grensovergang

De kruising tussen Ranong (Ranong provincie, Thailand) en Kawthaung (Tanintharyi regio, Myanmar) biedt vele mogelijkheden om verder te reizen door Myanmar. Ook weer een ideale route van Thailand naar Myanmar dus. Zo zijn er openbare boten naar Myeik en Dawei, evenals vluchten naar die plaatsen en Yangon. Ook zou je overland naar Yangon kunnen reizen maar gezien de weg tussen Kawthaung en Myeik uiterst traag en onstuimig is zal ik dit niet aanraden. Cruises naar de Myeik archipel starten ook vanuit Kawthaung.

Als je voor een kort verblijf in Myanmar komt of op basis van een visa run de grens oversteekt, dan heb je geen visum nodig. Wel heb je je paspoort, een kopie van de fotopagina en een biljet van $10 nodig voor een grensoversteek.
Belangrijk: kom je enkel Myanmar binnen voor een tour in de Myeik archipel (niet voor verdere reizen) dan kan het zijn dat je, afhankelijk van de lengte van het bezoek, geen visum nodig hebt. Een grensovergang vergunning kan dan alles zijn dat wordt vereist.

Tussen Ranong en Kawthaung kun je longtail boten nemen. Deze doet er ongeveer 20 minuten over en kost ongeveer 100 baht.

Phunaron – Htee Kee grensovergang

Deze grensdoorlaatpost ligt erg afgelegen tussen Phunaron (Phu Nam Ron) en Htee Kee. Phunaron ligt in Thailand, de dichtstbijzijnde stad is Kanchanaburi. In Myanmar ligt Htee Kee in de regio van Tanintharyi, de dichtstbijzijnde stad is Dawei.
LET OP: het e-visum voor Myanmar is niet geldig bij het gebruik van deze grensovergang.

Er gaan vier bussen per dag die je voor ongeveer 70 baht van Kanchanaburi naar de kleine grensstad van Phunaron brengen. Ondanks dat het een klein stadje is heeft het één guesthouse. De Thaise en Myanmarese grens worden gescheiden door een zes kilometer lang niemandsland. Er zijn ook twee aparte controleposten ongeveer één kilometer van elkaar gescheiden. Tussen deze punten kun je proberen een motor taxi te nemen (ongeveer 100 baht) of probeer te liften in beide richtingen.

Vanaf de Myanmarese kant van de grens duurt het maar liefst vijf uur om naar Dawei te komen. Meestal staan er wel auto’s of minibusjes te wachten (ongeveer 30,000 kyat) maar hou er rekening mee dat als je laat op de dag aankomt er nagenoeg geen verkeer meer is en de weg onbegaanbaar kan worden tijdens het regenseizoen.

Voor diegene die van Dawei naar Thailand willen reizen is het iets gemakkelijker. Dagelijks vertrekken er minibussen naar Htee Kee, die kunnen worden gereserveerd via de meeste hotels en pensions in Dawei.

Three Pagodas en Singkhorn

Deze grensovergang, beter bekend als de ‘drie pagodes Pass’, is de kruising bij Sangkhla Buri en Payathonzu maar is helaas niet open voor buitenlanders. Sangkhla Buri ligt in de Kanchanaburi provincie van Thailand. Payathonzu is de Myanmarese grensplaats in de Kayin staat.

De Singkhorn Pass is alleen geopend voor inwoners van Myanmar en Thailand reizend in beide richtingen voor een periode tot 2 dagen. Het verbindt Mueang Prachuap Khiri Khan in Thailand met een zeer afgelegen deel van de Tanintharyi divisie in Myanmar (dichtstbijzijnde grote stad Myeik, alhoewel dit meer dan één dag reizen is).

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie