Op zoek naar een reisverzekering - Mevrouw Nomad
1007
post-template-default,single,single-post,postid-1007,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Op zoek naar een reisverzekering

Iedereen die reist, al is het maar voor een weekendje, heeft er op een gegeven moment mee te maken. De zoektocht naar een passende reisverzekering. Er zijn voldoende aanbieders, dus dat je er één vindt staat vast. Over een paar criteria vertel ik je graag in dit artikel.

Verschil kortlopend vs. doorlopend

Er zijn twee types af te sluiten. Je hebt de zogenaamde kortlopende en doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering, ook wel aflopende reisverzekering, is verstandig als je niet vaker dan één of twee keer per jaar op vakantie gaat. Een doorlopende reisverzekering is verstandig als je juist wel meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Hieronder vallen ook weekendjes weg. Deze verzekering sluit je af voor één jaar en wordt daarna ieder jaar verlengd, mits je niet tussentijds hebt opgezegd natuurlijk.

Hier komt het globaal op neer, maar let op! In veel gevallen is een doorlopende reisverzekering alsnog voordeliger dan een kortlopende. Hoe dit komt? Voor een kortlopende verzekering betaal je een bepaald bedrag aan premie, per dag dat je op vakantie bent. Naast je basisdekking kun je nog verschillende andere modules afsluiten waarvoor je extra betaald. Deze bedragen worden ook per vakantiedag berekend. In veel gevallen ben je voor een doorlopende reisverzekering net zoveel geld kwijt per maand als dat je per dag betaald voor een kortlopende reisverzekering.

Ga jij vaker dan 21 dagen per jaar op vakantie dan is een doorlopende verzekering al voordeliger. Doe je dit met je gezin dan is dit al vanaf 16 dagen.

Waarom een reisverzekering afsluiten?

Voor diegenen die überhaupt overwegen op reis te gaan zonder reisverzekering wil ik zeggen, doe dit alsjeblieft niet! De gevolgen zijn simpelweg niet te overzien als de nood aan de man is. Of je nu thuis of op reis bent, je weet immers nooit wat je te wachten staat.

Bij ziekte of een ernstig ongeluk heb je hulp nodig. Denk bijvoorbeeld aan een gipsvlucht of repatriëring na een ongeluk of ziekte. Een onverwachte terugkeer naar huis in verband met deze gevallen wordt bij alle reisverzekeraars altijd vergoedt. Bovendien zijn medische kosten in het buitenland vaak erg duur. Dus je zorgverzekering uitpluizen en je reisverzekering hierop aanpassen is sterk aan te raden.

Daarnaast is het een fijne gedachte om in een noodsituatie niet extra gestrest te hoeven raken omdat je niet weet wat je moet doen maar dat er altijd iemand van de alarmcentrale bereikbaar is voor hulp en advies.

Heb je verder wel eens aan de volgende situaties gedacht welke tevens vergoed worden:

 • Kosten voor een langer hotelverblijf in verband met calamiteiten
 • Reddingsoperatie
 • Opsporingsoperatie
 • Uitvaartkosten ter plaatse of vervoer terug naar NL bij overlijden in het buitenland
 • Bijzonder vervoer op medische indicatie
 • Extra kosten indien (reis)partner op reis in het ziekenhuis terecht komt

 

Waar moet je op letten?

Wat je absoluut niet wilt is dubbel verzekerd zijn. Heb je een goede zorgverzekering en vergoeden zij alle medische kosten gemaakt in het buitenland of enkel tot aan het Nederlandse tarief? Voor zowel de gehele medische kosten of enkel de medische kosten boven het Nederlandse tarief kun je een aparte module op je reisverzekering afsluiten.

Het is goed om ook je eventuele ongevallen- of kostbaarhedenverzekering na te kijken op de dekkingen. Zo kun je weer besparen op je reisverzekering als mocht blijken dat je hiervoor goed genoeg verzekerd bent.

Weetje! Mocht je ook ergens een ongevallenverzekering hebben lopen dan kan het geen kwaad deze na te kijken. Wat krijg je hier vergoed, bij eventueel blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval, en wat krijg je bij de reisverzekering. In tegenstelling tot andere verzekeringen en/of schadegevallen zijn beide verzekeringen verplicht tot uitkering. Het is geen prettig onderwerp om over na te denken maar niet geheel onbelangrijk. Je bent dan misschien wel dubbel verzekerd maar je krijgt dan ook ‘dubbel’ uitgekeerd. Het is aan jezelf of je het de premie waard vindt of dat je het enkel op één verzekering wilt laten vallen. Maar let op! Wil je enkel je ongevallenverzekering aanhouden, vraag na of deze dekking in het buitenland geeft. En ga je enkel voor de ongevallendekking op je reisverzekering, vergeet dan niet je ongevallenverzekering weer af te sluiten als je terug bent in Nederland. Het is wellicht alleen interessant om je ongevallenverzekering op te zeggen indien je langere tijd uit Nederland weggaat.

En ook al suggereert een doorlopende reisverzekering dat je altijd verzekerd bent, dit is niet het geval. De aaneengesloten reisperiode waarvoor je verzekerd bent is gebonden aan een maximum. Dit ligt bij elke verzekeraar weer anders. Denk aan een standaard van 60 tot 90 dagen aaneengesloten.

Verschillende modules

Met een reisverzekering ben je gedekt voor schades en ongevallen. Standaard bestaat deze uit een basisdekking en deze kun je uitbreiden met aanvullende modules. Check de dekkingen per module en per verzekeraar op wat jij nodig hebt. Sommige modules zitten bij de ene verzekeraar al standaard in de basisdekking waarbij andere verzekeraars een summiere basisdekking aanbieden. Hieronder een aantal van de meest voorkomende modules. Elke verzekeraar heeft weer een andere benaming voor deze modules maar ze komen min of meer op hetzelfde neer.

Ziektekosten: medische kosten die je ter plaatse maakt. Niet bedoeld voor medische vakanties.
Bagage: verzeker je persoonlijke bagage tegen diefstal, vermissing of beschadiging.
Ongevallen: invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval.
Winter- en onderwatersport: dekking voor risicovolle sporten tijdens je vakantie.
Voertuigenhulp: voor degene die met de auto op vakantie gaan.
Annulering: een dekking voor het (vroegtijdig) annuleren van je vakantie door een verzekerde gebeurtenis.
Lang op reis: een uitbreiding van een aaneengesloten reisperiode.
Werelddekking: voor reizen buiten Europa.
Geld: het meeverzekeren van geld tot een maximum bedrag, tegen diefstal en verlies.

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
2 Reactie's
 • Wouter Kattenberg
  Geplaatst op 10:54h, 18 november Beantwoorden

  Welke verzekering hebben jullie? Aangezien een standaard reisverzekering een verblijf van langer dan 180 dagen in het buitenland niet dekt?

  • Mevrouw Nomad
   Geplaatst op 16:28h, 18 november Beantwoorden

   Hoi Wouter, je bent mij net voor. Het artikel voor mensen die voor lange tijd weggaan komt er nog aan 😉 Maar ik kan je natuurlijk al wel vertellen voor welke wij zijn gegaan. Wij hebben een ‘standaard’ reisverzekering van Delta Lloyd, dekking voor 365 dagen aaneengesloten reizen.

Geef een reactie