Op zoek naar een appartement in Chiang Mai - Mevrouw Nomad
719
post-template-default,single,single-post,postid-719,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Op zoek naar een appartement in Chiang Mai

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om je te vestigen in Chiang Mai kun je de zoektocht naar een geschikte woonruimte starten. In dit artikel wil ik je helpen met het voorbereiden op je zoektocht naar een appartement in Chiang Mai. Wat kun je alvast uitzoeken en waar moet je op letten?

In welk gebied ga je wonen?

Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend. Hoe dan ook, hieronder heb ik een paar highlights per gebied eruit gepikt voor je. Hoop dat de keuze dan wat makkelijker wordt. Maar ik raad je zeker aan een aantal dagen van tevoren door te brengen in de stad zodat je aan de hand daarvan een weloverwogen keuze kan maken. Daarnaast kan het natuurlijk geen kwaad appartementen in meerdere gebieden te bekijken. Zelf vind ik de afstanden vrij behapbaar als je eigen vervoer hebt (zelfs met de fiets goed te doen) maar dat kun je het beste zelf ervaren.

Nimmananahaeminda (ook wel Nimman genoemd): dit is echt dé plek voor digitale nomaden. Het lijkt wel of iedereen zich in en om dit gebied verzameld. Je vind er veel bars, restaurants, winkels en boetieks, verschillende markten, twee grote shopping malls met bioscoop, sportscholen en genoeg massage salons. Geen moment zou je je hier hoeven te vervelen. Er zijn hier in deze buurt tal van moderne appartementencomplexen te vinden. Wil je in of dichtbij de nimman straat verblijven, dan wil je wellicht een appartement op de bovenste verdieping in verband met mogelijk geluidsoverlast. Maar ook in de vele straten hieromheen is genoeg woonruimte te vinden. Op ongeveer 10 minuten fietsen ben je bij de dichtstbijzijnde stadsmuur van het oude centrum.

Chang Klan: dit is eigenlijk de oostkant van het oude centrum. Het is een gebied waar veel gebeurt. Zo heb je hier de ‘night bazaar’ en ben je dichtbij andere toeristische trekpleisters zoals de Warorot markt en het begin van de ‘Sunday market’. Binnen enkele minuten ben je bij de Thapae gate waarmee je voet zet binnen het oude centrum. Tevens is dit een populair gebied, het nachtleven is ook met name geconcentreerd rondom de omgeving van de Thapae gate.

Rivier: het gebied aan de rand van de Ping rivier. Langs de rivier liggen veel restaurants, met name vanwege het rustgevende uitzicht over de rivier. Het is een groene omgeving maar wel wat verder gelegen van bijvoorbeeld het oude centrum. Als je je eigen vervoer hebt en graag in de stad wilt wonen maar eigenlijk toch weer niet, dan zit je hier goed. Wij zijn hier niet gaan kijken omdat het voor ons te ver is van het vertier, wij stappen liever zo de deur uit om dan alles om de hoek te hebben zitten.

Santitham: ligt tussen het oude centrum en de Nimman buurt. Je zou kunnen zeggen ‘best of both worlds’. Populair bij studenten om de kleine maar ook goedkope cafés, bars en restaurants. Je ziet hier weinig toeristen. Waarschijnlijk komt dat ook omdat er niet zoveel appartementen te vinden zijn als in de andere gebieden. Een stuk rustiger en lokaler dan de naastgelegen gebieden maar als je wilt kun je ze zo opzoeken.

Old city: binnen de stadsmuren verblijven wordt ook wel het oude centrum genoemd. Op de kaart zie je heel duidelijk de 4 stadsmuren afgebeeld, bijna een vierkant. Om je een beeld te geven van de grote, elke muur is zo ongeveer 1,5 km lang. Dit gebied is het meest populair bij toeristen. Alles wat je wilt en zoekt kun je ongetwijfeld hier vinden. Hou er wel rekening mee dat er weinig appartementencomplexen te vinden zijn en de prijzen over het algemeen hoger liggen.

map-chiang-mai

Bepaal je budget

Naast het overwegen van bepaalde gebieden moet je ook nog het budget bepalen. Wat kan en wil je iedere maand uitgeven. Hierbij nog een aantal punten die je zeker niet moet vergeten mee te rekenen.

Het is een feit dat het huren van een appartement heel gemakkelijk te realiseren is en daarnaast erg goedkoop kan, denk aan €200 (฿ 7.660) per maand. Maar verkijk je daar niet op, niet alle wensen zijn realiseerbaar voor dit budget. Wil je meer dan alleen een hotelkamer (lees: keuken, aparte slaapkamer) dan zit je hier al gauw boven. Begrijp me niet verkeerd, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. En huur je voor 3 maanden of langer, dan wordt de huur vaak een stuk goedkoper. Sommige hanteren zelfs een minimale huurperiode van 3 maanden of zelfs 6 maanden. Voor het huren van een huis is vaak een nog langere huurperiode vereist.

Omdat wij er vanuit gingen dat we veel tijd door zouden brengen in ons appartement besloten wij voor een 1-kamer appartement met eigen keuken te gaan. Van een eigen keuken moet je niet al te veel voorstellen. Koken gebeurt hier eigenlijk niet, iedereen eet simpelweg buiten de deur. Als je wel graag zelf wilt koken moet je er op letten dat er wel een kookstel aanwezig is. Vaak wordt een appartement namelijk ‘verkocht’ met keuken maar dan zonder kookstel (kun je alsnog niets). En hou je echt van koken, dan moet je zeker zelf een oven kopen. Deze is namelijk zelden te vinden bij de huur.

Appartementen komen in nieuwe, oude, moderne, gemeubileerde of sfeerloze versies (om zo maar eens iets te noemen). Tijdens onze zoektocht zijn wij erachter gekomen dat appartementen in oude gebouwen totaal niet onze voorkeur hebben. Wel zijn deze gedateerde kamers vaak stukken voordeliger dan als je gaat voor gloednieuwe complexen. Dan moet je er overigens wel rekening mee houden dat er vaak geen faciliteiten, zoals een zwembad of fitness, aanwezig zijn in het gebouw. Daarnaast komen deze appartementen op mij nogal sfeerloos over.

Bovendien komen er naast de huur vaak ook nog andere kosten bij kijken. Zo betaal je vaak apart voor het gebruik van water, elektriciteit en wifi. Nu zijn wij ook al appartementen tegengekomen waarbij het gebruik van water en/of wifi ‘gratis’ is, dat kan dus ook nog. Is dit het geval, vraag dan heel goed of je de wifi moet delen of dat deze alleen beschikbaar is voor jou. Als je afhankelijk bent van stabiel internet kun je overwegen een eigen verbinding af te sluiten. De verhuurder kan je hier mee helpen. Kosten voor het watergebruik liggen vaak tussen de ฿25 – 35 per unit (€0,65 – €0,91), voor elektriciteit ฿5 – 8 per unit (€0,13 – €0,21) maar er worden daarentegen ook overheidstarieven gehanteerd welke een stuk voordeliger is (denk aan rond de 3,5 à 4 Baht per unit).

In ons appartement hebben we gekozen voor een eigen internetverbinding omdat we stabiel internet nodig hebben en voor het kijken van Netflix is het ook wel handig ;-). Dit was al geïnstalleerd door de eigenaar, alleen het pakket moest nog afgesloten worden. Dit heeft de verhuurder voor ons gedaan. Hiervoor betalen wij ฿700 (€18) per maand.

budget

De zoektocht naar een appartement

Het is aan te raden, dat voordat je aankomt in Chiang Mai, een lijstje te maken van je geselecteerde condominiums waar je graag wilt kijken. Ook altijd goed om van tevoren alvast contact op te nemen met het complex om te vragen naar een goede deal en beschikbaarheid.

Toen wij aankwamen in Chiang Mai hebben wij, voor de eerste twee nachten, een guesthouse geboekt. Dit gaf ons de gelegenheid om rustig onze opties te bekijken en af te wegen. Is een appartement beschikbaar dan kun je er ook vaak al gelijk in dus dat is fijn.

Je kunt er voor kiezen alles zelf te bezichtigen of een agentschap in de arm te nemen. Voor vertrek hebben wij contact gehad met Kai van Perfect Homes. Dit was echt super. Op de website hebben wij een selectie gemaakt van de appartementen die wij graag wilden bekijken. Deze vervolgens doorgestuurd en kort voor aankomst ging Kai voor ons alle appartementen bij langs op beschikbaarheid en prijs. De dag na aankomst heeft Kai ons in de buurt van ons guesthouse opgepikt en samen zijn we alle appartementen, en een aantal tips van haar, bij langs geweest en hebben we een keuze gemaakt. Zelf had ik ook nog een lijstje gemaakt maar dat hebben we niet meer gedaan. Eigenlijk waren we er ook wel een beetje klaar mee en dit appartement voelde goed.

Wil jij ook een agentschap in de arm nemen? Hier heb ik er een paar voor je:
Zelf hebben wij alleen ervaring met Perfect Homes, dit kan ik zeker aanraden. Naast dat het een veilige keuze is om met hen te werken berekenen ze verder geen kosten.

 

Overige tips

Tijdens het bezichtigen van de appartementen liepen wij tegen een aantal punten aan die ik je niet wil onthouden.

 • Kijk waar de airco’s zich bevinden en of je eventueel gemakkelijk meubels kunt verplaatsen. Zelf vind ik het namelijk niet zo prettig dat de airco de hele tijd in mijn gezicht blaast als ik tv wil kijken bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor de slaapkamer.
 • Wat is er allemaal al in het appartement en wat zou je eventueel zelf nog moeten kopen? Het kan geen kwaad hierover te informeren want wie weet is de verhuurder wel bereid een aantal goederen, zoals handdoeken, voor je aan te schaffen of kun je onderhandelen over deze dingen.
 • Ben je op zoek naar een keuken omdat je zelf iets wil kunnen koken? Er zit niet altijd een gasstel of inductieplaat in de keukens, let daar goed op.
 • Vraag na of je de wifi moet delen of dat deze alleen beschikbaar is voor jouw kamer. Zeker als je sterk ‘afhankelijk’ bent van het internet wil je dit niet hoeven te delen met nog meer mensen.
 • Maak aan het einde van de rit de balans op. Neem daarin alle kosten mee, zo kan het al erg veel schelen als je bij de één het overheidstarief voor elektriciteit betaald en bij de ander ฿8 per unit (€0,21). Dit kan je al gauw ฿1800 (€ 47) per maand schelen. Natuurlijk wel afhankelijk van hoeveel je de airco gebruikt.

woonkamer-play-condo

 

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
2 Reactie's
 • Alexander J. Binnerts
  Geplaatst op 13:24h, 23 september Beantwoorden

  Geachte mevrouw Nomad,
  Hartelijke dank voor uw tips. Zelf woon ik al ruim 7 jaar in Chiang Mai. De laatste 3 in hetzelfde appartement. Nu ben ik toe aan een ruimer appartement of een klein huis. De laatste 2 jaar wel overal gevraagd en gezocht
  maar niets kunnen vinden. Wel bijna 3 jaar bij de Wat Phrasing gewoond. Eigenlijk zou ik daar in de buurt iets groter willen vinden.

  • Mevrouw Nomad
   Geplaatst op 15:13h, 13 november Beantwoorden

   Er moet vast snel iets op je pad komen, daar ben ik van overtuigd. Veel succes met je zoektocht!

Geef een reactie