Op welke manieren kun je je huis verkopen? - Mevrouw Nomad
909
post-template-default,single,single-post,postid-909,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Op welke manieren kun je je huis verkopen?

Het lijkt misschien een beetje vreemd om een artikel van deze aard te plaatsen op Mevrouw Nomad. Maar niets is minder waar. Er zijn genoeg nomaden die alles achter laten om vervolgens zonder bezittingen verder te gaan. Het verkopen van een huis hoort daar dan ook vaak bij.

Als u eenmaal de beslissing hebt gemaakt om uw huis te koop te zetten, dient u zich te verdiepen in de manier waarop u dit gaat doen. Wilt u dit zelf gaan doen of laat u dit over aan een makelaar. In dit artikel bespreek ik drie opties.

Zelf uw huis verkopen

De eerste optie is om zelf uw huis te verkopen. Als u dit wilt doen zult u zelf reclame moeten gaan maken om uw huis onder de aandacht te brengen. Eén van de manieren om dit te doen is door onder de mensen in uw netwerk, zoals vrienden, familie en collega’s, kenbaar te maken dat uw huis te koop staat. Herhaal dit nogmaals op een verjaardag, tijdens het sporten of op de wekelijkse klaverjas-avond. Als uw potentiële koper zich in dit netwerk bevindt heeft u een goede kans om uw huis succesvol te verkopen. Zo niet, dan kunt u ook nog overwegen uw huis aan te bieden op websites zoals Speurders.nl en Marktplaats.nl. Op deze websites kunt u, tegen een kleine vergoeding, uw huis promoten. Vergeet ook zeker niet de social media kanalen zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram. Deze kanalen worden tegenwoordig steeds belangrijker.

Het voordeel van het zelf verkopen is dat u zelf de regie hebt over het gehele proces. Wel dient u zelf de promotie te doen, potentiële kopers rondleiden door uw huis en het onderhandelingsproces te doen. Daarentegen bespaard u er een hoop geld mee door geen gebruik te maken van een makelaar.

Het nadeel is dat gehele proces veel tijd van u vraagt. U dient veel dingen zelf uit te zoeken, vooral als u dit nog niet eerder heeft gedaan. Gelukkig is er heel veel informatie op het internet te vinden. En ook steeds meer op deze website ;-).

Ondanks dat u geen gebruik kunt maken van het verkoopkanaal van Funda, is er wel een mogelijkheid om uw huis aan te bieden op Jaap.nl. Wellicht niet zo’n groot bereik maar een goed alternatief. Zo heeft u de mogelijkheid om ver buiten uw netwerk onder de aandacht te komen met het te verkopen huis.

Uw huis laten verkopen door de lokale makelaar

De tweede optie om uw huis succesvol te verkopen is om gebruik te maken van de diensten van een lokale makelaar. Met een lokale makelaar bedoel ik een makelaar die in dezelfde plaats werkzaam is als waar u woonachtig bent. Elk dorp of stad heeft wel één of meerdere makelaars om uit te kiezen. Door bij ze langs te gaan krijgt u een goed beeld van wat ze voor u kunnen betekenen, en u merkt direct of er een klik is. Elk van deze makelaars kent de lokale huizenmarkt goed en moet u dus een goede inschatting kunnen geven van de verkoopkansen voor uw huis. Voor het gebruik van zijn diensten vraagt de makelaar een courtage. Dit kan bij elke makelaar weer verschillen dus het is goed dit bij een ieder na te vragen. En vraag dan zeker welke diensten en in- en exclusief zijn.

Een makelaar neemt voor u alles uit handen. Denk hierbij aan het promoten van uw huis op de makelaarswebsite, maar ook op andere kanalen zoals Funda en Jaap. Vaak zal er ook gebruik gemaakt worden van lokale huisbladen en/of kranten. Het is goed om dit na te vragen.

Hierdoor zal uw huis worden getoond aan potentiële kopers in zowel uw eigen netwerk als daarbuiten. Wanneer er zich een potentiële koper aandient wordt de bezichtiging begeleidt door de makelaar. U hoeft er alleen voor te zorgen dat het huis er pico bello uitziet. Ook zijn er varianten waarbij de makelaar een vergoeding vraagt voor de rondleiding. Het is goed dit van tevoren te bespreken.

Mocht er een bod worden gedaan dan zal de makelaar u bijstaan in dit traject. Met hem kunt overleggen en advies verwachten. Is er een akkoord bereikt dan zullen er verschillende documenten moeten worden ondertekend. Bij dit gehele proces zal uw makelaar u begeleiden.

Het mag duidelijk zijn dat u zich bij deze optie weinig hoeft in te spannen. Alles wordt door de makelaar voor u uit handen genomen. Zoals gezegd wordt er voor deze dienstverlening wel een vergoeding gevraagd. Afhankelijk van met welke makelaar u zaken doet en hoe u dit onderhandelt, zal dit veelal tussen de €2000,- en €3500,- liggen. Een nadeel is dat u verder weinig invloed heeft over het proces. U weet niet in hoeverre de makelaar moeite doet voor uw huis. In sommige gevallen kan dit nogal op uw zenuwen werken, vooral als het nogal lang duurt voordat uw huis verkocht is.

Een mix tussen bovenstaande opties

De derde optie is een mix tussen de voorgaande opties. U maakt bij deze optie beperkt gebruik van de diensten van een makelaar. De diensten die u niet afneemt bij de makelaar gaat u zelf doen. Zo houdt u zelf de controle over het gehele proces.

We kunnen de dienstverlening van een makelaar onderverdelen in modules. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Foto’s van uw huis laten maken
  • Advertentieteksten maken
  • Uw huis aanbieden op prominente websites zoals Funda.nl en Jaap.nl
  • Reclame maken voor uw huis
  • Een rondleiding geven aan potentiële kopers
  • Onderhandelingsproces met potentiële kopers
  • Administratieve handelingen

 

Als u kritisch naar deze modules kijkt zijn er vast een aantal die u zelf kunt verzorgen. Zo zou u zelf de rondleidingen kunnen doen en hetzelfde geldt voor het maken van advertentieteksten en promotionele foto’s. Hierdoor kunt u kosten besparen. Mocht u dit overwegen dan kunt u dit aangeven bij uw lokale makelaar of gebruik maken van een zogenaamde internetmakelaar zoals ‘Zelfverkopen’ of ‘Makelaarsland’.

Meneer Nomad
meneer@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie