Onze maandelijkse kosten Chiang Mai: September - Mevrouw Nomad
846
post-template-default,single,single-post,postid-846,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Onze maandelijkse kosten Chiang Mai: September

Wonen in Chiang Mai, wat kost dat nou eigenlijk? Met deze vraag hou ik mij, tot op de dag van vandaag, bezig. Aan het einde van elke dag pak ik mijn notitieboekje erbij en schrijf ik de gemaakte kosten van die dag erin. Ik zal jullie inzicht geven in onze kosten tijdens onze tijd in Chiang Mai. In deze blog zal ik de maand september uitlichten. Wat hebben wij uitgegeven en waaraan? De eerste maand waarin wij werden geconfronteerd met de huur, vaste lasten en boodschappen.

Chiang Mai is een geliefde stad bij digitale nomaden als ook backpackers. Het levensonderhoud ligt er een stuk lager dan in Nederland, het klimaat is aangenaam, het internet werkt prima hier, er is veel groen en het is een gemoedelijke stad. Geen wonder dat het een waar walhalla is voor digitale nomaden.

Even handig om te weten. Op 6 september komen wij aan in Bangkok. De eerste drie dagen zijn als een vakantie en brengen wij hier door om vervolgens op 8 september aan te komen in Chiang Mai. Twee dagen later verhuizen wij naar ons appartement. De maand september bestaat voor ons dus maar uit 25 dagen waarvan er drie dagen Bangkok tussen zitten.

Voor we dit avontuur aangingen hebben we onszelf een de te verwachten budget gesteld. Voor woonruimte is dit €650 per maand, overige kosten ongeveer €1500. In totaal reserveren we €2.000 per maand. Een budget is voor iedereen natuurlijk anders, ik kan je laten zien wat wij waarvoor hebben gedaan. Zelf kun je op basis hiervan je eigen budget stellen.

Onze kosten heb ik als volgt opgesplitst:

 • Boodschappen
 • Elektriciteit
 • Eten & drinken
 • Huur
 • Ontspanning
 • Vervoer
 • Wifi
 • Waterverbruik
 • Sporten
 • Overig

 

Ik heb een vrij ruime schikking gemaakt in verschillende thema’s. Dit om niets aan de verbeelding over te laten maar je echt te laten zien waar je aan toe bent. Lees verder om te zien wat er precies onder welk thema valt.

Boodschappen

Zoals de naam al doet vermoeden vallen hieronder onze boodschappen. De boodschappen die wij veelal kopen in de supermarkt maar ook de bestelling van brood en veganistisch broodbeleg valt hieronder. Deze bestel ik namelijk online en worden vervolgens bij mij thuis bezorgd. Naast de supermarkt reken ik ook drogistartikelen hieronder, zoals shampoo die wij deze maand nodig hadden.

Wij zijn over het algemeen veel geld kwijt aan boodschappen. Dit komt met name omdat wij ons nog best ‘vasthouden’ aan ons Westerse eetpatroon. ’s Ochtends ontbijten met yoghurt of havermout, tussen de middag brood en ’s avonds warm eten. En laat nou net Westerse producten het duurste zijn ;-). Mocht je 3x daags Thais gaan eten, dan ben je bij lange na niet kwijt wat wij kwijt zijn per maand. Daarvoor moet je dan wel buiten de deur eten want zelf groente kopen is ook niet zo goedkoop. Je bent het voordeligst uit als je voor al je maaltijden bij een lokaal eetstalletje je eten koopt en weinig in de supermarkt komt.

Gemiddeld hebben wij €5,60 per persoon per dag uitgegeven aan boodschappen.

chiang-mai-bread

Elektriciteit

Dit zijn de kosten voor de elektriciteit in ons appartement, veel spannender kan ik het niet maken. Ons appartementencomplex rekent overheidstarief. Dit is eigenlijk nooit hoger dan 4 baht ~ 0,10 euro per unit. Het is goed een vergelijkend warenonderzoek te doen als je op zoek bent naar een appartement. De kosten voor elektriciteit kunnen namelijk erg op je budget drukken.

September was de eerste maand waarin wij werden geconfronteerd met de elektriciteitsrekening, we hadden nog geen idee wat we konden verwachten. En dan weten we het eigenlijk nog niet precies omdat wij pas op 10 september in ons appartement gaan en de meting al op de 21e is. Gedurende de maand zijn wij veel in ons appartement wat betekent dat de airco grotendeels aanstaat, gebruiken wij ongeveer 3x per week de wasmachine en douchen bijna dagelijks thuis (de andere keren douchen we in de sportschool of bij het zwembad:-)).

Gemiddeld hebben wij €1,20 per dag uitgegeven aan elektriciteit.

Eten & drinken

Ongeveer één keer per dag eten wij buiten de deur. Dit is eigenlijk bijna alleen maar voor het avondeten. Het drinken dat wij daar bijnemen reken ik hier bij. Ook vullen wij water bij een zogenaamd vulpunt. Hier vul je al 6 liter water voor maar 3 baht ~ 0,08 euro. Wel moet ik zeggen dat wij dat in september nog niet heel veel gedaan hebben omdat we pas later tot de ontdekking kwamen dat er een vulpunt is dichtbij ons appartementencomplex. Dus hebben wij nog veel water tijdens onze boodschappen gekocht.

Gemiddeld zijn wij €5,47 per persoon per dag kwijt aan eten & drinken.

eten

Huur

Het mag duidelijk zijn dat onder dit thema onze maandelijkse huur valt. Maar omdat wij in september de eerste paar dagen in een hotel (Bangkok) en guesthouse (Chiang Mai) hebben doorgebracht heb ik die hier ook bij opgeteld. Daarnaast betalen wij voor ons appartement een borgsom, dat tikt dus lekker aan deze maand. Zoals je in mijn vorig artikel al kon lezen, betalen wij ฿23.000 ~ €600 per maand voor ons appartement. De borgsom staat gelijk aan 1 maand huur, deze krijgen wij weer terug als we er weer uitgaan.

Voor wat betreft huurkosten is er voor ieder wat wils. Het is goed te weten dat wij met deze huur al aan de hoge kant zitten. Maar daarentegen kan het altijd nog duurder en zeker nog stukken goedkoper. Ik heb al eigen kamers (denk aan een studio) gezien voor ฿6.000 ~ €157 per maand gezien.

Gemiddeld hebben wij €25,68 per persoon per dag besteed aan overnachtingen.

Ontspanning

Hieronder vallen de activiteiten die wij doen in onze vrije tijd om te ontspannen, maar vooral ook om te genieten. Voor deze maand moet je denken aan massages, bioscoopbezoeken en de entree van de Grand Palace in Bangkok. Ik zeg het maar alvast; we hebben een aantal erg luxe massages gehad bij een professionele massagesalon.

Gemiddeld hebben wij €100 per persoon uitgegeven aan leuke uitjes deze maand.

Vervoer

Het is erg gemakkelijk je te verplaatsen in Thailand. In Chiang Mai zijn de songtaew’s (rode trucks) erg populair, taxi’s zie je hier weinig. Een songtaew rijdt je in de stad al rond voor 20 baht ~ 0,52 euro. In Bangkok hebben we een aantal keren de taxi en tuktuk genomen. Vervolgens zijn we gevlogen naar Chiang Mai, inclusief vlucht. Bij aankomst in Chiang Mai zijn we met de taxi vanaf het vliegveld naar de stad vervoerd en hebben ons een aantal keren met een songtaew verplaatst. Dit totdat we twee fietsen hebben gekocht. De kosten van deze twee fietsen heb ik er ook bijgerekend.

Gemiddeld hebben wij €6,43 per persoon per dag uitgegeven aan vervoer.

vervoer-thailand

Wifi

Officieel hebben wij bij het betrekken van ons appartement ook een wifi abonnement afgesloten. Deze kosten zijn ฿700 ~ €18,28 per maand. Ondanks dat we wel genieten van een snelle internetverbinding hebben we deze maand geen enkele rekening van het internet gezien (een kleine meevaller).

In vrijwel alle appartementencomplexen is het mogelijk een eigen internetverbinding te hebben. Is dit er nog niet dan is dit gemakkelijk af te sluiten (evt. met behulp van je verhuurder). Soms zijn deze kosten inclusief, soms exclusief. En soms is het internet privé, soms gedeeld. Het is goed om dit na te vragen.

Wij hebben dus uiteindelijk €0 per maand betaald aan het internet.

Waterverbruik

Bij waterverbruik moet je denken aan het water dat wij verbruiken in ons appartement. Wij hebben een eigen wasmachine en douchen regelmatig. De waterkosten van ons appartementencomplex bedragen 30 baht ~ 0,78 euro per unit. Omdat wij pas per de 10e in ons appartement trokken is het niet een volledige maand aan waterkosten voor ons.

Elk appartementencomplex hanteert zijn eigen prijs per unit voor water. De kosten liggen tussen de 25 en 35 baht ~ 0,65 en 0,91 euro per unit. Over het algemeen zullen de waterkosten niet erg drukken op je budget.

Gemiddeld hebben wij €0,24 per dag betaald aan waterverbruik.

Sporten

Zelf heb ik een abonnement afgesloten bij één van de duurste sportscholen in Chiang Mai. Er is kwalitatief goede apparatuur en een goed gevuld lessenprogramma. Tot eind november ben ik lid en daarna ga ik beslissen of ik eventueel ergens anders ga sporten. Per maand betaal ik hier het schrikbarende bedrag van ฿2.700 ~ €70,50! Naast dit abonnement heb ik ook een keer een proefles gedaan bij een andere sportschool.

Mocht je niet van sporten houden dan zullen deze kosten voor jou wellicht vrij laag blijven. Daarnaast zijn er ook genoeg andere sporten te doen zoals badminton of voetbal. En vergeet niet de gratis wandelingen of hardloopsessies die vaak worden georganiseerd of die je natuurlijk zelf kunt doen. Wil je je wel bij een sportschool aansluiten kun je ook al voor ฿1.000 ~ €26 per maand lid worden.

Gemiddeld heb ik €5,85 per dag besteed aan sporten.

Overig

Onder overige kosten vallen deze maand; de aanschaf van een simkaart, de kapper, aankopen voor in huis, souvenirs en andere persoonlijke spullen en de kosten van het pinnen in het buitenland. Elke maand zullen deze kosten natuurlijk verschillen en iedereen koopt ook wel weer wat anders. Wij kopen vrij weinig dingen voor onszelf. We hebben tenslotte alles wat we nodig hebben meegenomen vanuit Nederland en daarnaast zou het ook nog weer mee terug moeten. En onze koffers zaten nu al stampvol ;-). Mochten wij kleding willen kopen dan doen we ook kleding weg. Zo hebben we straks in ieder geval niet te veel wat niet meer mee terug kan.

Tip. Het is goed om te kijken wat er allemaal al aanwezig is in je appartement. Je kan vragen aan de verhuurder of hij of zij nog iets voor je wil aanschaffen. Zo zijn handdoeken namelijk niet goedkoop hier. En koop je wel iets zelf, probeer het via Facebook weer te verkopen als je weer weggaat.

Gemiddeld hebben wij €4,14 per dag uitgegeven aan overige kosten.

wassen-bij-de-kapper

Totale kosten

Om alles samen te vatten heb ik hieronder een tabel geplaatst waarin ik alle gemaakte kosten heb vermeld. Op het eerste gezicht ziet het ernaar uit dat wij ons budget van €2.000 per maand hebben overschreden, maar de borgsom krijgen wij tenslotte weer terug. Ook hebben we fietsen gekocht wat ons uiteindelijk weer geld zal besparen. Dus al met al valt het nog best mee, als je naar ons gereserveerde budget kijkt. Ben benieuwd hoe dit volgende maand zal gaan, als we 31 dagen te gaan hebben.

September
Dagen 25
UITGAVEN
Boodschappen ฿10.738 € 280
Elektriciteit ฿506 € 13
Eten & drinken ฿10.448 € 273
Huur ฿49.180 € 1.284
Ontspanning ฿7.730 € 202
Vervoer ฿12.319 € 322
Wifi
Waterverbruik ฿180 € 4,70
Sporten ฿5.600 € 146
Overig ฿3.963 € 103
TOTAAL ฿100.663 € 2.628

 

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
1Reactie
 • Jenny de Wilde
  Geplaatst op 18:25h, 04 november Beantwoorden

  Mooi overzicht, Mevrouw Nomad. Zo te zien hebben jullie een mooi maandbudget. Ruim genoeg om allerlei leuke dingen te ondernemen. Die luxe massages zullen er wel inblijven. Met olie mag ik aannemen ?.

  Leuk om je zo te volgen.

  Groetjes, Jenny

Geef een reactie