Het Thingyan en Songkran waterfestival - Mevrouw Nomad
1627
post-template-default,single,single-post,postid-1627,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive
waterfestival - mevrouw nomad

Het Thingyan en Songkran waterfestival

Afgelopen week vond in zowel Thailand als Myanmar het waterfestival plaats. Ze hadden een zogezegd lang weekend vol festiviteiten. En zoals de naam al suggereert komt er veel water kijken bij dit festival, wees voorbereid!

Wat is Thingyan?

Het is het grootste, meest uitbundige en beroemdste nationale festival van Myanmar. Het Thingyan Water Festival start medio april, wat tevens één van de heetste tijd van het jaar is. Na enkele dagen feestvieren eindigt het waterfestival met het Myanmarese nieuwjaar. Daar waar de meest toegewijde religieuzen mediteren in kloosters zal je de meeste mensen zien dansen, drinken, muziek afspelen en voornamelijk een heleboel water gooien. De traditie van het water gooien stamt vanuit de tijd dat gedacht werd onheil en tegenslagen van het afgelopen jaar op deze manier weg te kunnen spoelen en dus schoon en zuiver het nieuwe jaar in te gaan. Reiniging door middel van water is een veelvoorkomend iets in veel nieuwjaarsvieringen over de hele wereld.

Als je Thingyan op de meest levendige manier wilt ervaren zijn de beste plaatsen om dit te doen de grootste steden, Yangon en Mandalay. Zorg er wel voor dat je de reis ruim van tevoren vastlegt aangezien het een erg drukke, toeristische periode is en er dan ook al ver vooruit veel volgeboekt is. Denk hierbij aan vluchten, accommodaties en transport over land.

Wanneer is het Thingyan waterfestival?

In het verleden werd het Thingyan waterfestival gevierd aan de hand van de maankalender. Tegenwoordig staan de data vast en starten de festiviteiten op 13 april. Op hetzelfde moment vinden er in buurlanden ook Nieuwjaars festiviteiten plaats. Het waterfestival duurt tot en met 16 april, als afsluiting start het nieuwe jaar op 17 april. Hierna volgt de vakantieperiode in verband met Nieuwjaar.

Wat is Songkran?

Tijdens het Songkran festival wordt het nieuwe jaar ingeluid en is daarmee tevens het begin van de zomer. Het is het meest populaire, en daarmee ook belangrijkste, festival van Thailand. Gewoonlijk vieren vrienden en familie Songkran door water over een ieder te gooien in de vorm van een wens voor een jaar vol met zegeningen. Ook vieren ze dit door het bezoeken van tempels.
De echte essentie van het festival zit in het aanbrengen van een natte poeder op je gezicht door iemand anders. Dit gebaar wordt gezien als het verlengen van je zegening, deze zal dan bij je blijven tot je kleding is opgedroogd.

Over het algemeen wordt het waterfestival vooral gezien als nationaal watergevecht en reden om te feesten en reizen.

Zoals je wellicht wel al hebt ontdekt is dat het Songkran festival erg overeen komt met het Thingyan festival in Myanmar. In welk land je ook bent, overal zul je kleddernat het land verlaten.

Wanneer is het Songkran waterfestival?

In principe start het waterfestival op 13 april en zal dan tot en met 15 april duren. Hou er wel rekening mee dat er op sommige plaatsen al eerder gestart zal worden met feestvieren. Over het algemeen zal het feest dus 3 tot 5 dagen duren, afhankelijk van de locatie.

Aandachtspunten

 • Wees gewaarschuwd dat reizen aan het begin en einde van Thingyan zeer moeilijk kan zijn omdat de meeste inwoners terugkeren naar hun geboortestad om daar het waterfestival te vieren met hun dierbaren.
 • Omdat het festival vrij uitbundig gevierd wordt is het beter om te vermijden als je niet erg nat gegooid wilt worden of hier simpelweg niet van gediend bent. Zogenaamde waterbestendige tassen zijn geen overbodige luxe. Hierin kun je persoonlijke bezittingen, zoals telefoons en portemonnees, veilig bewaren. Deze kun je gemakkelijk kopen bij één van de vele straat winkeltjes en kraampjes.
 • Thingyan is de grootste officiële feestdag van het jaar, het bedrijfsleven ligt stil en de straten zijn opgesteld met podia waarop de lokale bevolking staat en spuit met waterslangen op alles en iedereen die passeert. Gedurende alle dagen van het festival worden deze podia gebruikt voor optredens van dansen en muziek. De locals hebben de neiging om aan het begin van de dag te beginnen met feesten, als de avond valt zal het rustiger zijn.
 • Wil je reizen gedurende deze periode, zorg er dan voor dat je op tijd al je reisonderdelen vastlegt. Alle treinen, bussen en accommodaties zijn tijdens het waterfestival namelijk afgeladen met zowel internationale als Thaise/Myanmarese reizigers.
 • Doe je mee met het watergooien? Zorg er dan voor dat het schoon water is waarmee je gooit en vooral, dat het niet heet water is.
 • Hogedrukslangen en waterpistolen met veel druk zijn verboden in verband met veiligheidsredenen. Gebruik je deze wel, dan kun je hiervoor een boete krijgen. Dit geldt voornamelijk in Thailand.
 • Voornamelijk vrouwen dienen waakzaam te zijn. Het kan namelijk voorkomen dat beschonken feestgangers handtastelijk worden.
 • Thailand: Probeer het natte poeder zoveel mogelijk te vermijden om infecties of irritaties aan je gezicht en verstopping van je poriën te voorkomen. Daarnaast hebben sommige mensen ook niet zulke schone handen. Een tip: op Khao San Road is dit poeder sowieso verboden.
 • Het is slim om je voor de gelegenheid te kleden. Zo kun je dus beter witte doorschijnende kleding vermijden en het beste gaan voor kleding die je ook aan zou doen naar het strand.
 • Wil je foto’s maken, dan is een waterbestendige camera wellicht handig om bij je te hebben.
 • Ook al is het een feest, pas heel erg goed op jezelf! Helaas vallen er elk jaar vele doden in het verkeer omdat iedereen massaal de straat op gaat, in feeststemming is en niet meer oplet..
Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie