Een vereerde heilige is niet meer - Mevrouw Nomad
611
post-template-default,single,single-post,postid-611,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Een vereerde heilige is niet meer

Donderdag, 13 oktober, einde middag, het nieuws komt binnen dat de Thaise koning na een regeerperiode van 70 jaar is komen te overlijden. Opmerkelijk om te vermelden is dat ik dit als eerste meekrijg via de Nederlandse radio. Niet dat ik ook maar een woord zou begrijpen als ik ook maar zou overwegen om naar de Thaise radio te luisteren maar toch. Later blijkt dat het hier ook nog even stil is gehouden tot een officiële persconferentie om 17:30 uur lokale tijd. Korte tijd daarna ontploft social media met een verscheidenheid aan berichten over de dood van de koning. Hoe moeten toeristen zich nu gedragen, wat kunnen we verwachten, hoe lang duurt de rouwperiode, en nog meer van dit soort weetjes. We schijnen rekening te moeten houden met een ingetogen sfeer, gesloten markten en aflassingen. De buitenlandse media spuwt nogal verontrustende berichten over de situatie in Thailand. Ik besluit maar meteen de proef op de som te nemen en naar buiten te gaan om te gaan sporten. Als ik mijn appartementencomplex uitloop is er nog niet veel anders. Wel zie ik dat de markt aan de overkant van de straat alleen maar bestaat uit eetkraampjes, erg sober. Ik steek de straat over en dan dringt het ineens tot mij door dat het wel erg rustig is?! Owja, alle muziek die je normaal gesproken hoort is nu totaal verdwenen. Het enige wat ik hoor zijn de voorbij rijdende auto’s. De mall is wel open maar de bioscoop is gesloten. Er hangen aanplakbiljetten waarvan ik niet kan ontcijferen wat er staat maar de strekking is duidelijk. Een paar stappen verder zie ik dat de sportschool gelukkig wel open is. Ik loop naar binnen en krijg te horen dat alle lessen geschrapt zijn voor de komende 3 dagen, pas na het weekend zullen deze weer starten. Iets verder merk ik dat ook hier in de sportschool de muziek uitstaat. Ach, zonder muziek moet het ook wel lukken. Na mijn work-out kan ik ook gelukkig nog wat boodschappen halen, de supermarkt is gewoon open. Ook een beetje uit voorzorg want het kan morgen zomaar ineens allemaal gesloten zijn.

14 oktober, het is 10 uur. Ik zit rustig aan mijn ontbijt en hoor ineens hele harde geluiden in de lucht, alsof er een vliegtuig rondvliegt. Ik loop naar het balkon om toch even te kijken en ineens denk ik; mijn telefoon?! Snel pak ik mijn telefoon en ren weer naar het balkon. Net op dat moment, wauw, vliegen er 3 straaljagers, in felrood, over het gebouw heen. Het lijken wel F-16’s maar goed wat voor verstand heb ik daar van. Veel lawaai en veel te snel om vast te hebben kunnen leggen, voor je het weet zijn ze weer weg. Ergens hoop ik dat ze nog terugkomen maar helaas. Stom, ze gaan natuurlijk het hele land overvliegen om uiteindelijk weer te landen in Bangkok. Balen dat ik het niet heb kunnen vastleggen maar wel weer een ervaring rijker.

Vandaag dan, the day after. Het is de eerste dag van de rouw en er komt meer en meer informatie binnen over het verdere verloop. Vandaag is afgekondigd als officiële vrije dag voor de Thai, dit om iedereen de kans te geven de dood van de koning te verwerken. Op straat zie ik steeds meer mensen gekleed in het zwart en het echte rouwen zal nog een heel jaar in beslag nemen.
Ik volg het nieuws op de voet door middel van de berichten die onze bevriende Nederlandse journalisten posten en de Thaise media. De Nederlandse journalisten hebben wij onlangs ontmoet hier in Chiang Mai. Zij vallen echt met de neus in de boter. Net gesetteld in Chiang Mai en nu alweer op reis naar Bangkok voor het vastleggen van dit zeer indrukwekkende nieuws.

Weer een paar uur later zijn de prijzen van zwarte polo’s verdubbeld, zijn alle geplande festiviteiten geannuleerd en is er geen entertainment, in de vorm van muziek bijvoorbeeld. De sportschool heeft al hun lessen geschrapt tot na het weekend, de bioscoop is vandaag gesloten, alle Thaise media zijn overgeschakeld naar zwart/wit, de Thaise Google staat op zwart, de hele tv programmering is geschrapt, er worden alleen nog maar beelden van de koning uitgezonden en supermarkten verkopen dit weekend geen alcohol.

Vanmiddag vond de processie plaats. Na het wasritueel is dit het begin van de vele rituelen die het komende jaar zullen plaatsvinden. Bij de rituelen kan het volk aanwezig zijn zowel fysiek als via de televisie. Na dit jaar zal de koning worden gecremeerd, en naar alle waarschijnlijk, zijn zoon worden gekroond. Bij de processie in Bangkok waren meer dan 500.000 mensen bij aanwezig. Dit toont alleen al aan hoe erg het hier leeft. Rijen dik stonden de mensen langs de route, velen konden dus nog niet eens een glimp opvangen van de stoet maar dat maakte ze niets uit. Alleen al aanwezig zijn is voldoende, op deze manier kunnen zij hun koning een laatste eer bewijzen.

17 oktober
Nu, een weekend voorbij, hebben alle winkeliers hun best gedaan hun etalages in zwart, wit of grijs te hullen en is hun voorraad aan sobere kleding aangeleverd. De Thai kleden zich nu allen in zwart, wit of grijs. Daarentegen is er opgeroepen een ieder die zich niet in zwart kan kleden, omdat diegene dit niet kan betalen of de winkel simpelweg geen voorraad meer heeft, niet te veroordelen. Sinds vandaag is er weer alcohol te koop in de supermarkt, met strenge restricties worden er weer tv programma’s uitgezonden (geen entertainment en presentatoren in zwart of wit), een maand lang hangen alle vlaggen halfstok en worden kranten en magazines afgedrukt in grijs. YouTube heeft aangegeven het Thaise kanaal voorlopig te zullen sluiten en advertenties op Facebook zullen niet worden getoond.

Overal waar je loopt zie je afbeeldingen van de overleden koning of speciaal ingerichte plekken om de koning te eren. Op pinautomaten, bij de ingang van de bank, bij de bioscoop, op een groot scherm aan de zijkant van een shopping complex. Portretten worden voorzien van witte en zwarte linten, dit op instructie van de Thaise regering. Daarnaast moeten deze portretten de koning afbeelden in volledig koninklijk kostuum. Er wordt opgeroepen geen geruchten te verspreiden en als er onduidelijkheid is kan de bevolking bellen met een speciale hulplijn.

Daarnaast is er sinds dit weekend een verhoogd toezicht op online activiteiten. Afgelopen vrijdag is er, door de Thaise regering, aan verschillende internet providers gevraagd om toezicht te houden op ongepaste inhoud op het web. En ook is er aan Facebook, Twitter en YouTube gevraagd hetzelfde te doen. Nu is daar sinds gisteren bijgekomen dat een aantal grote telecom providers de handen ineen hebben geslagen om de content op het internet te monitoren en alle ongepaste inhoud te blokkeren. Klanten kunnen bij hen rapporteren als ze iets hebben gevonden of kunnen contact opnemen met een zogenaamde hotline welke de regering heeft opengesteld hiervoor.
Dit alles om ervoor te zorgen dat er geen uitlatingen worden gedaan over het koningshuis die ongepast zijn, respectloos of illegaal. Het is wellicht al wel bekend maar op het beledigen van het koningshuis in Thailand staat een gevangenisstraf van 15 jaar. Houdt dit in je achterhoofd als je op een dergelijk artikel wilt reageren of iets wil ‘liken’, beter van niet.

Mocht je op dit moment in Thailand verblijven of nog plannen hebben? Maak je dan zeker niet al te druk of zorgen en blijf genieten. Nu ik hier zelf verblijf merk ik des te sterker hoe groot de invloed van de media is. Er worden verhalen verspreid die niet stropen met de werkelijkheid. Ja, het land is in rouw maar het leven gaat door. Ook de Thai moeten hun geld nog steeds blijven verdienen. En dat gaat echt niet door alles een maand of zelfs een jaar lang te laten sluiten. Ja, het is rustiger op straat en bepaalde evenementen zijn afgelast of worden verplaatst maar dat is niet onoverkomelijk. Feesten en alcohol nuttigen kan nog steeds, maar dit zal voornamelijk ‘binnenshuis’ gebeuren en niet openlijk buiten op een terras. Daarnaast heeft de overheid gevraagd aan uitgaansgelegenheden om hun openingstijden te herzien in deze periode. Elke club of restaurant eigenaar heeft hier dus zijn eigen zeggenschap over.
Laat dit je zeker niet weerhouden om te genieten van dit bijzondere land.

Alle toeristen wordt geadviseerd verder te gaan met hun initiële reisplannen en daarbij het volgende in gedachten te houden:

  • Voor toeristen is het niet verplicht zwarte kleding te dragen maar waar mogelijk dienen zij sombere en respectvol gekleed te gaan.
  • Banken, ziekenhuizen, transportbedrijven en andere openbare services zullen gewoon open zijn.
  • De meeste culturele evenementen gaan gewoon door, alleen zal er wel hier en daar iets aangepast worden om het respectvol te houden en de koning te eren. Ook zullen er bepaalde festiviteiten worden geannuleerd, het kan daarom geen kwaad eerst na te vragen of iets doorgaat voor je hier naartoe wilt gaan (denk aan Loi Krathong en de full moon party).
  • Hou je een beetje in, gedraag je niet onbehoorlijk maar respectvol, ga niet helemaal los in het openbaar en weet dat de autoriteiten er alles aan zullen doen om de veiligheid in het land onder controle te houden.
  • Het is goed om de lokale media te volgen en het advies van de lokale autoriteiten op te volgen.
  • Bangkok is het hart van de rouwperiode, hier zullen veel ceremonies plaatsvinden. Om deze reden reizen veel mensen uit het hele land af naar de hoofdstad. Verwacht hier dan ook enorme drukte en meer verkeershinder.
  • Het is en blijft geen goed idee om je uit te laten over het koningshuis of de politieke situatie. Dit is en blijft gevoelig onder de Thai.
  • Voor vragen kunnen gasten van Thailand bellen met 1672 of contact opnemen met het kantoor van de TAT.
Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie