Een AOV afsluiten als digitale nomade - Mevrouw Nomad
710
post-template-default,single,single-post,postid-710,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Een AOV afsluiten als digitale nomade

Toen we in januari 2016 besloten om ons huis te koop te zetten en tegelijk plannen gingen maken om te gaan leven als een digitale nomade, had ik nog niet in de gaten dat dit ook eventuele consequenties zou kunnen hebben voor mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Lees hier het verhaal hoe moeilijk het is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten als je digitale nomade bent of wil gaan worden.

Midden 2016 had ik een jaarlijks gesprek met mijn tussenpersoon. Na eerst over de gebruikelijke koetjes en kalfjes gesproken te hebben kwamen we ter zake en vertelde ik vol trots dat we ons huis verkocht hadden en dat we september 2016 het vliegtuig richting Azië zouden pakken om daar voor langere tijd te gaan wonen en werken.

Nu is mijn tussenpersoon gelukkig niet snel van zijn stuk te brengen en ziet hij gelukkig, net als ik, alles als een uitdaging. Afgezien daarvan vertelde hij mij dat hij dit nog niet eerder bij de hand had gehad en dat mijn bestaande AOV polis nagelopen moest worden om te kijken of dit wel gedekt zou worden en of de verzekeraar hier überhaupt wel akkoord mee gaat.

Zelf heb ik, zoals denk ik velen met mij, de polis enkel één keer doorgenomen tijdens het afsluiten om het vervolgens in de kast te leggen en nooit meer naar om te hoeven kijken. Nog een goede reden om gebruik te maken van de diensten van een tussenpersoon trouwens ;-).

Afijn, de tussenpersoon ging het uitzoeken en zou er later op terugkomen. Na het nodige uitzoekwerk is eruit gekomen dat mijn huidige verzekeraar, Reaal, mij niet meer als verzekeringsnemer zou willen hebben als ik als digitale nomade zou gaan leven. Slik.

In de polis van je AOV zit doorgaans een passage dat aangeeft dat je maar voor een maximaal aaneengesloten periode in het buitenland mag zijn, zonder dat dit consequenties heeft voor je verzekering. Zelf heb ik hier nooit bij stilgestaan. Voor Reaal is deze termijn vastgesteld op drie maanden. Dat houdt in dat ik per jaar maximaal drie maanden aaneengesloten in het buitenland mag zijn zonder dat dit gemeld hoeft te worden aan de verzekeraar.

Zie dit document en lees passage 8.5 eens door.

mevrouw-nomad-arbeidsongeschiktheidsverzekering-aov-afsluiten-reaal-aov-unim

Een rondje bellen langs de verzekeraars leerde mij dat de drie maanden die Reaal vaststelt nog ruim is, daar de meeste verzekeraars maar een termijn hanteren van slechts twee maanden.

Aangezien wij voor een langere periode als digitale nomade naar het buitenland willen gaan, is dit voor ons geen optie. Van de verzekeraar krijg ik de optie om de polis op te zeggen of de polis op te schorten.

Het opschorten van een verzekering houdt in dat je voor die periode niet verzekerd bent, wat betekent dat ik alleen de eerste drie maanden van mijn tijd in het buitenland verzekerd zou zijn. Krijg je in die periode een ongeluk waarbij je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, dan krijg je geen uitkering.

Kortom, het opschorten van de polis was geen optie en het opzeggen van de polis al helemaal niet.

Hoe we dit hebben opgelost kun je lezen in het volgende artikel.

Meneer Nomad
meneer@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie