Business class vliegen met KLM - Mevrouw Nomad
Wie wil dat nou niet, Business class vliegen?! Toen ik deze kans kreeg greep ik deze met twee handen aan. Lees hier meer over mijn ervaringen.
1641
post-template-default,single,single-post,postid-1641,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Business class vliegen met KLM

Wie wil dat nou niet, Business class vliegen? Vorig jaar mocht ik dit voor het eerst van mijn leven meemaken. En wat een ervaring was dat! Ik ga je alles over mijn ervaring vertellen. Wil ik nu eigenlijk nog wel wat anders of ben ik door dit ene tripje ‘verpest’?

Het verschil in klasse

Business class is de klasse boven de Economy. In sommige gevallen zit hier ook nog de Premium Economy class tussen, een klasse die overigens overal weer anders genoemd kan worden. Het komt overeen met de Economy class met net iets extra. Over het algemeen zijn de stoelen breder, is er meer beenruimte, beter eten en heb je vaak de mogelijkheid meer bagage mee te nemen. Naast de Business class heb je op sommige vluchten ook nog de First class, de meest luxe klasse die er is (daar betaal je dan ook naar).

Ik vlieg naar Brazilië, Rio de Janeiro, en voor een Business class ticket betaal je dan al gauw €2.000 meer dan voor een Economy class ticket. Dit wisselt en is sterk afhankelijk van periode, route en luchtvaartmaatschappij. Of je dit ervoor over hebt moet je natuurlijk helemaal zelf bepalen, wel kan ik je meegeven wat ik ervan heb gevonden.

Besluit je dat Business class vliegen niet voor jou is weggelegd, ook dan zijn er mogelijkheden waarop het jou wellicht wel wordt gegund. Denk hierbij aan een overboeking waarbij je de kans krijgt Business class te vliegen (veelal voor een kleine toeslag), het inwisselen van gespaarde miles van een spaarprogramma of als je echt een geluksvogel bent dan kan het zelfs voorkomen dat je een gratis upgrade wordt aangeboden (wel heel uitzonderlijk!).

Business class vliegen

Het begin van mijn reis

In eerste instantie zou ik er niet voor kiezen om Business class te vliegen, ik heb het geld er niet voor over, maar laat het nou zo zijn dat ik een vriendin heb die stewardess is. Zo vlieg ik geregeld met haar mee op een vlucht naar bijzondere nieuwe plekjes. Een mooie manier om net iets sneller iets meer van de wereld te kunnen zien dacht ik zo ?. Door met haar mee te vliegen gaan er soms net iets meer deuren voor je open dan anders. Zo ook op deze vlucht naar Rio de Janeiro. De vlucht is niet volgeboekt en ik krijg de kans om mee te vliegen in de Business class, wauw!

Geloof me, het kan ook heel anders. Zo heb ik ook al een keer meegevlogen op een klapstoel! Je weet wel, die stoeltjes waar de stewardessen op zitten tijdens start en landing. Nou ik kan je vertellen, dat is echt totaal geen pretje! Vooral niet voor een vlucht van 12 uur.

Business class vliegen

De privileges

Ga je Business class vliegen met de KLM dan begint de pret eigenlijk al tijdens het boeken. Zo mag je veel meer bagage meenemen, vaak 2 stuks van max. 32 kilo (afhankelijk van de bestemming). Bij het inchecken en de bagageafgifte krijg je voorrang en ook kun je sneller door de controles op Schiphol en niet te vergeten als eerste aan boord.

Op Schiphol vind je de KLM Crown Lounge waar je als Business class passagier gratis gebruik van kan maken. In deze lounge is er voldoende aanbod aan eten, drinken en wifi waar je kosteloos van kunt genieten. Tip: met een dagpas van €25 kan iedereen hier trouwens gebruik van maken.

Aan boord gaat het genieten verder. Alle maaltijden worden geserveerd op bijzonder servies van Marcel Wanders. Natuurlijk kun je de maaltijd complementeren met een lekker wijntje of ander drankje. Daarnaast zijn deze maaltijden samengesteld door een Nederlandse topkok. Tijdens de vlucht krijg je ook nog een toilettasje met wat handige spulletjes voor aan boord, ontworpen door Jan Taminiau.

Business class vliegen

Op dit moment zijn er voor de vluchten buiten Europa nog twee verschillende configuraties voor wat betreft de Business class beschikbaar. Zelf heb ik de nieuwste Business class configuratie ervaren. In deze klasse kunnen de stoelen in zijn geheel plat, is er stroomvoorziening bij je stoel en heb je echt je eigen plekje met een enorm tv scherm.

Wat natuurlijk niet mag ontbreken zijn de welbekende Delfts blauwe huisjes gevuld met Nederlandse jenever. Aan het einde van de reis mag ik dan ook mijn allereerste blauwe huisje uitzoeken. En wat kan ik toch moeilijk een keuze maken zeg, pfff! Wel jammer dat niet alle huisjes aanwezig waren. Maar aan de andere kant, zo wordt het kiezen tenminste niet al te moeilijk gemaakt.

Business class vliegen

Eenmaal aan boord

Adembenemend stap ik aan boord van het KLM toestel en kijk mijn ogen uit. Vaak genoeg ben ik erlangs gelopen maar nu is de Business class mijn stop, hier mag ik plaatsnemen. Deze enorme stoel is helemaal en alleen voor mij. Nu ben ik al niet zo groot dus hier heb ik echt zeeën van ruimte. De komende 12 uur zit ik als een ware prinses op de troon.

Wat mij opvalt is dat de stoelen ietwat schuin in de cabine staan zodat je als het ware echt privé zit. Je hoeft je niet te storen aan je buurman. Reis je samen met iemand dan zou ik het persoonlijk wel wat ongezellig vinden omdat je dan moeilijk contact kan maken.

Er ligt een dekentje, kussentje en goede headset klaar. Daarnaast kan ik gedurende de vlucht mijn telefoon opladen en er is zelfs een soort van ‘kastje’ voor de spulletjes die je snel bij de hand wilt hebben.

Business class vliegen

Tijdens de vlucht is het personeel echt super, ze proberen het je echt helemaal naar de zin te maken. En nog belangrijker, ze hebben er ook echt plezier in! Dat vind ik wel echt een overduidelijk verschil vaak met het personeel in de Economy class. Ondanks dat het personeel er alles aan wil doen is er bij mij eigenlijk niet zo veel voor nodig om het naar mijn zin te maken. Zorg voor goed eten, drinken en een heel seizoen Zwarte Tulp en ik ben tevreden. Dat is dan ook zo’n beetje waar ik mijn 12 uur mee gevuld heb.

Omdat ik toch graag wil testen hoe het ligt als ik de stoel in de 180 graden stand zet besluit ik ook nog heel even mijn ogen dicht te doen. Maar geloof me, dit was echt meer voor de show.

Waar ik ook helemaal door verbluft was waren de hapjes, het lekkere eten en niet te vergeten drinken. Net als in een restaurant kun je het personeel ook echt vragen naar een lekker aperitief of digestief en is er een ruime selectie van thee of koffie waaruit je kunt kiezen. Zo krijg je een wijnlijst met de keuze van die dag. Het menu, vaak samengesteld door een bekende chefkok, bestaat uit drie gangen waarbij er verschillende keuzes zijn voor elke gang. Even later komt iemand je bestelling opnemen, weer net als in een restaurant. Vervolgens wordt mijn tafeltje gedekt met een kleedje, echt bestek en servies. Erg stijlvol allemaal. De hele vlucht heb ik mijn buikje heerlijk rond kunnen eten.

Wil ik vaker Business class vliegen?

Nou hier kan ik heel kort over zijn, JA! Echt geen twijfel over mogelijk. Mijn ervaring was echt fantastisch. Het personeel grandioos, ze leggen je echt in de watten en je voelt je speciaal. Misschien dat mensen die altijd Business class vliegen dit heel anders beleven en wellicht zelfs vanzelfsprekend gaan vinden maar ik was verrast. Op deze manier wil ik altijd wel vliegen, het is zo voorbij en je komt een stuk meer ontspannen aan op je bestemming.Booking.com

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
2 Reactie's
 • Jantsje van der Veen-Ennema
  Geplaatst op 17:45h, 26 april Beantwoorden

  Mooi verhaal. Het lijkt mij ook wel wat.

 • Corrie van der Leeden
  Geplaatst op 20:13h, 01 november Beantwoorden

  Hoi Samantha, begin oktober mocht ik ook als IPB’er met mijn zoon mee, hij vliegt als piloot bij de KLM.
  De heenreis mocht ik in de cockpit. En de terug weg met start en landing in de cockpit en na het opstijgen mocht ik ook in de business class. Ik moest hierbij gelijk aan jou blog denken.
  Wat een ervaring!
  Groetjes Corrie

Geef een reactie