Myanmar - Mevrouw Nomad
1149
page-template-default,page,page-id-1149,page-child,parent-pageid-293,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive

Myanmar

Wil je naar dé hotspot in Zuidoost-Azië, een nog puur en onontdekt land? Dan is Myanmar je bestemming. Een snel veranderend land, dat is het wel. Dit komt met name doordat het land slechts sinds een aantal jaren toegankelijk is voor toeristen. Ga nu op ontdekking uit in het land, het is een prachtig land om te bezichtigen.

Algemeen

Het voormalige Birma beslaat bijna 677 km2, daarmee is het vergelijkbaar met Frankrijk, en telt het 52 miljoen inwoners. De bevolking is samengesteld uit een verscheidenheid aan etnische groepen, waaronder de grootste, de Birmezen oftewel Bamar, Shan, Karen, Kachin, Kin, Mon, Han-Chinezen en Indiërs. Om maar een paar te noemen want er schijnen er nog veel en veel meer te zijn. De diversiteit in etniciteit betekent tevens een enorme taaldiversiteit. Hoewel Birmaans de officiële taal is, wordt ook het Engels veel gebruikt in verschillende mate van bekwaamheid.

 

Velen kennen het land als Birma maar in 1989 werd deze naam gewijzigd naar Myanmar. Beide namen zijn afgeleid van grootste etnische groep, de Bamar. Destijds was dit een nogal omstreden kwestie gezien het feit dat de naamswijziging werd aangenomen door een ongekozen militaire regering zonder raadpleging van het volk. Het was slechts in april 2016 dat de huidige leidster van de Democratische Partij, Aung San Suu Kyi, aangaf beide namen te zullen gaan gebruiken, na vele jaren van alleen Birma te hebben gebruikt. Je zult merken dat het overgrote gedeelte van de media als ook de bevolking, Myanmar zullen zeggen. De officiële naam van het land is Republiek Unie van Myanmar.

 

Sinds 2005 is de hoofdstad gevestigd in Nay Pyi Taw. Hoe dan ook, de voormalige hoofdstad Yangon (Rangoon), blijft de grootste stad, het commerciële hart van het land en het aankomstpunt voor de meeste bezoekers. Het verplaatsen van de hoofdstad staat in lijn met de ‘traditie’ van onrust en vernieuwing in Myanmar. Het land heeft over de jaren veel hoofdsteden gekend, zoals Mandalay, Inwa en Mrauk U om maar een paar te noemen.

vliegen binnen Myanmar
vliegen binnen Myanmar

Van strand tot sneeuw

Van idyllische stranden aan de Golf van Bengalen tot de met sneeuw bedekte toppen van de Himalaya in het noorden. Myanmar biedt een schat aan natuurlijk schoon, oude religieuze monumenten, bruisende steden en fascinerende festivals. Naast dat het land rijk is aan geschiedenis en boeddhistische traditie, is het ook voornamelijk gevuld met een warme en vriendelijke bevolking met ieder hun eigen etnische en culturele achtergrond.

 

In tegenstelling tot andere landen is Myanmar een snel veranderend land; echter zijn veel van de voorzieningen nog niet van dezelfde kwaliteit als dat je wellicht gewend bent van andere bestemmingen of deze zijn moeilijk te vinden. Dit heeft ook weer zo z’n charme vind ik. Naast de vele ethische en politieke kwesties kan het soms verwarrend zijn om je hier te navigeren. Wat je budget of persoonlijke interesse ook is, hier probeer ik je wegwijs te maken in de wereld van Myanmar.

Nieuwste berichten

Om zoveel mogelijk van het land te kunnen zien ontkom je er bijna niet aan om te gaan vliegen binnen Myanmar. Krijg hier meer inzicht over de mogelijkheden....

Myanmar, een land waar je ongetwijfeld een keer naartoe wilt vliegen. Maar hoe vlieg je er eigenlijk naartoe?...