Wat is de beste reistijd Myanmar? - Mevrouw Nomad
1268
post-template-default,single,single-post,postid-1268,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.3.0,vc_responsive
Beste reistijd Myanmar - Bagan

Wat is de beste reistijd Myanmar?

Wat is de beste reistijd Myanmar? Wanneer wil je hier doorheen reizen? Dat is waarschijnlijk het eerste wat je je afvraagt voor je een reis naar Myanmar gaat plannen. Door het schrijven van dit artikel vertel ik je er meer over zodat je kunt starten met het plannen van je reis. Vergeet ook niet de algemene informatie over Myanmar door te nemen.

Seizoensindeling

Het grootste gedeelte van Myanmar heeft een tropisch moesson klimaat waarin er drie seizoenen te onderscheiden zijn:

Koele seizoen – dit seizoen loopt van november tot en met februari. Gedurende de dag is het warm tot heet maar de lucht is relatief droog. Grote kans dat je geen regen zult zien. Geen verrassing dat dit het hoogseizoen wordt genoemd. En dat betekent, veel toeristen en hogere prijzen. In veel gebieden wordt ook de maand oktober als hoogseizoen gerekend. Dit seizoen wordt gezien als beste reistijd Myanmar.

Hete seizoen – van maart tot en met mei is het extreem warm in het overgrote deel van het land. In de koele en warme seizoenen bent u waarschijnlijk ervaren regen. Net als in het koele seizoen is het waarschijnlijk dat je geen regen zult ervaren gedurende deze periode.

Regenseizoen – loopt van juni tot en met oktober. Dit is de moesson met hoge regenval. Let op, van juni tot en met augustus dien je rekening te houden met constante tot lange periodes van hevige regenval, met name aan de kust van de Golf van Bengalen, in Yangon en de Irrawaddy-Delta. In september en oktober is de regen al een stuk minder intens en heb je vaker en meer zon. Oktober zit eigenlijk een beetje tussen het regenseizoen en het koele seizoen in. Ik zie deze maand dan ook wel als beste reistijd Myanmar.

Het mag duidelijk zijn dat bovenstaande natuurlijk geen garantie geeft. Waar je ook reist, meer en meer krijg je te maken met de klimaatverandering. Zo vinden er tegenwoordig steeds meer verschuivingen plaats waardoor het bijvoorbeeld meer kan regenen in het droge seizoen, iets wat tien jaar terug eerder een uitzondering was dan de regel.

Beste reistijd Myanmar - Bago reclining Buddha

Klimaattabel

Hieronder een tabel met de gemiddelde temperaturen, luchtvochtigheid en zonuren per dag voor Yangon.

YANGON Min – max
°C
Luchtvochtigheid
%
Zonuren
per dag
Januari 18 – 32 60 11,5
Februari 19 – 34 61 11,5
Maart 22 – 36 64 12
April 24 – 36 67 12
Mei 25 – 33 82 12,5
Juni 24 – 30 86 13
Juli 24 – 29 88 13
Augustus 24 – 29 88 12,5
September 24 – 30 87 12
Oktober 24 – 31 80 12
November 23 – 31 75 11,5
December 19 – 31 68 11

 

Beste reistijd Myanmar

Waarschijnlijk heb je al een beeld gekregen van wat de beste reistijd Myanmar is, na het bestuderen van de verschillende seizoenen. De meest comfortabele tijd om af te reizen naar Myanmar is tijdens het koele seizoen. Dat is ook meteen de minst vochtige tijd van het jaar met de meest heldere lucht. Niet voor niets is het dan ook het toeristische hoogseizoen. Als je goed tegen de warmte en/of regen kan, dan is het gemakkelijker (en vaak goedkoper) om accommodaties te boeken buiten het koele seizoen om. Ook zal het dan minder druk zijn bij het bezoeken van populaire bestemmingen.

Om het beste van beide mee te pakken zou ik aanraden om in oktober te reizen. Nee, je zal niet de enige zijn. Nee, je hebt misschien niet de meest voordelige prijs voor je hotel. Ja, je zult misschien regen kunnen hebben. Maar je hebt het beste van zowel het koele- als regenseizoen.

Vanaf oktober zakt de temperatuur al Beste reistijd Myanmar - Bagan regioaanzienlijk en is de regenval ook al een stuk minder. Als je geluk hebt zie je hier misschien wel helemaal niets van. De meeste toeristen zullen pas vanaf november het land binnenstromen en het overgrote deel van de hotels hanteren pas hoogseizoensprijzen vanaf november.

Van februari tot het begin van het regenseizoen kan een groot gedeelte van het land, en met name het noorden van Yangon, nogal stoffig en wazig zijn waardoor veel vergezichten worden belemmerd.

Omdat Myanmar zo’n groot uitgestrekt land is kunnen de temperaturen aanzienlijk variëren. Over het algemeen geldt; hoe hoger je komt, hoe lager de temperatuur en vochtigheid. Zowel in de Chin staat, het westen, als in delen van de staat Shan, het oosten, kunnen temperaturen dicht tot het vriespunt raken. En hoog in het noorden, bij de Himalaya, kunnen temperaturen zelfs zakken tot ver onder nul.

Moessonregens zijn het meest hardnekkig in Yangon, het zuiden en het westen van het land. In het centrum van het land, rond Mandalay en Bagan, zal regen tijdens de moesson meer sporadisch zijn en ervaar je over het algemeen meer zon.

Dus wat wordt jouw beste reistijd Myanmar?

Mevrouw Nomad
info@mevrouwnomad.nl
Geen reactie's

Geef een reactie